Annons:

Tydliga tecken – spridningen av covid-19 ökar

Spridningen av covid-19 ökar igen, men inte så många behöver intensivvårdas i nuläget. Foto: Bildbyrån

Tydliga tecken – spridningen av covid-19 ökar

Smittspridningen av covid-19 ökar inom alla grupper. Det är de senaste veckorna som smittspridningen tagit fart, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Fortfarande följer Folkhälsmyndigheten kontinuerligt smittspridningen av covid-19 i landet. Det görs genom uppgifter från provtagning inom hälso- och sjukvården, hemtjänsten och särskilt boende. 

Antalet bekräftade fall är fortsatt på relativt låga nivåer, men antalet fall ökar successivt. Under vecka 41 var ökningen 38 procent i hela landet jämfört med föregående vecka. Uppgången följer det förväntade mönstret under höstperioden, meddelar myndigheten.

Vad gäller antalet inlagda inom intensivvården och avlidna personer med covid-19 är förändringarna små, men en ökning syns för antalet slutenvårdade.

God immunitet

Folkhälsomyndigheten bedömer att de flesta i befolkningen har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död. Detta eftersom immuniteten är god till följd av hög vaccinationstäckning och genomgångna infektioner. 

De som nu rekommenderas att vaccinera sig med en säsongsdos i höst är personer över 65 år, personer från 18 år som tillhör en riskgrupp och personer mellan 50 och 64 år som hittills aldrig vaccinerat sig mot covid-19. 

– Vi ser nu att smittspridningen ökar, även om den ligger på en relativt låg nivå. För personer med ökad risk för allvarlig sjukdom är det viktigt att man vaccinerar sig mot både covid-19 och influensa enligt gällande rekommendationer, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Omfattas inte

Personer under 65 år, som tidigare vaccinerat sig och inte tillhör någon riskgrupp, har låg risk för att drabbas av allvarlig sjukdom till följd av covid-19, och omfattas därför inte alls av rekommendationer. 

– Det vaccin som nu erbjuds mot covid-19 har uppdaterats för att bättre matcha de virusvarianter som cirkulerar. Vaccinationsinsatsen är planerad för att ge bästa möjliga skydd mot covid-19 och influensa under den period då virusen cirkulerar som mest. Hänsyn har också tagits till tidigare vaccinationer mot covid-19 och befintligt immunitet, säger Magnus Gisslén.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt