Annons:

Efterlängtad första spruta för 75-årige Nisse: ”Helt underbart”

Nisse Henningsson, 75, från Vimmerby har fått sin första spruta mot covid-19. Foto: Privat

Efterlängtad första spruta för 75-årige Nisse: ”Helt underbart”

Det har tagit sin tid. Nisse Henningsson, 75, från Vimmerby har efter flera försök fått första sprutan mot covid-19. 
– Det är helt underbart. Jag har väntat så länge på det här, säger han till DV

Annons:

Det var i början av förra veckan som Dagens Vimmerby rapporterade om att Nisse Henningsson, som precis hade fyllt 75 år, inte hade blivit vaccinerad mot covid-19 trots upprepade försök.

Han fick i ett tidigt skede en prioriterad tid med anledning av hans sjukdomshistoria men den togs ifrån honom för att han inte är knuten till hemtjänsten. Han var därefter på vaccinationscentralen i Västervik två gånger på tio dagar och blev båda gångerna hemskickad utan någon spruta i armen. 

Fick första sprutan i tisdags

Efter att ha försökt få sprutan vid totalt tre tillfällen tog Nisses dotter Anna Henningsson kontakt med DV. Han har nu fått sin första vaccinationsspruta på medicin på Västerviks sjukhus. 

– Det var en waransköterska i Västervik som ringde och ville höra min historia. Hon tog sig an problemet och en medarbetare på medicin i Västervik ringde dagen därpå. Jag fick första sprutan i tisdags och får andra sprutan den 1 juni. Man måste ha tur att hitta människor som har förmågan att lyssna, säger Nisse Henningsson och fortsätter:

– Jag fick i samma veva brev från Vimmerby hälsocentral med senare vaccinationstider. Det var anonymt och ingen hade vågat att skriva under. Västervik ringde och var väldigt trevliga. 

Hur känns det att ha fått första vaccinationssprutan?

– Det är helt underbart. Jag har väntat så länge på det här. Det var inga konstigheter alls. Jag gick in i ett vanligt undersökningsrum och fick sprutan. Det hade de kunnat lösa i Vimmerby om de hade velat. 

"Försöker se framåt"

Han har varit isolerad och ensam under det senaste året då hans hustru har bott på särskilt boende i över ett års tid. 

– Det har varit ett fruktansvärt år men jag försöker se framåt. Det som gjorde att det rann över var för att jag inte fick någon spruta med tanke på min ålder. Jag höll på att stryka med i en hjärtoperation 2018 så jag vet att sjukvården är jätteduktiga, annars hade jag inte suttit här. Jag är tacksam för det, men jag är kritisk till tillgängligheten, säger han och fortsätter:

– Sjukvården säger att de går efter sina regler och jag har sagt att det finns en verklighet som man kanske kan anpassa sig till också och inte vara så fyrkantig. Jag är glad nu och ska inte gnälla mer. Jag ser fram emot en härlig sommar med att få träffa mina barn och barnbarn. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt