Annons:

Nisse, 75, har inte fått första vaccinsprutan – trots flera försök: ”Så bedrövad”

Nisse Henningsson, 75, har flera gånger försökt bli vaccinerad mot covid-19 men utan framgång. Både han och hans dotter, Anna, tycker att det är frustrerade. Foto: Privat

Nisse, 75, har inte fått första vaccinsprutan – trots flera försök: ”Så bedrövad”

Nisse Henningsson, 75, från Vimmerby har inte blivit vaccinerad mot covid-19 – trots flera upprepade försök. Nu ryter hans dotter, Anna, ifrån.
– Jag blir så bedrövad och irriterad, säger hon till Dagens Vimmerby. 

Annons:

Vimmerbybon Nisse Henningsson fyllde 75 år så sent som i söndags och ska vid det här laget vara färdigvaccinerad. Faktum är att han fortfarande inte har fått sin första vaccinationsspruta mot covid-19.

Han har KOL, är hjärtpatient och var för tre år sedan en hårsmån från döden. Hans dotter, Anna Henningsson, berättar att Nisse lyckades få en prioriterad tid i ett tidigt skede men den togs ifrån honom för att han inte är knuten till hemtjänsten. Han har därefter varit på vaccinationscentralen i Västervik två gånger på tio dagar men fått åka hem igen utan någon spruta i armen. 

– Jag tycker att han borde ha blivit prioriterad från början i och med att han har en sådan sjukdomshistoria. Han är i en uppenbar riskgrupp, säger Anna Henningsson och fortsätter: 

– När han kom till Västervik första gången, som var måndagen för två veckor sedan, så var hans varanprov lite för högt så han fick inte ta vaccinet. Han fick en tid tio dagar senare och det var i onsdags. Han tog två nya varan-prover under veckan för att han skulle vara säker på alla värden var korrekta och pratade med sin hjärtläkare. Han åkte ner till Västervik i onsdags för att få den första sprutan, då visade det sig att de inte kunde sätta den för att han, en gång för x antal år sedan, fick en allergisk reaktion mot Ipren. Han fick åka hem igen och fick ingen spruta. 

Ny kontakt med hälsocentralen

75-årige Nisse har försökt att få sprutan vid tre tillfällen och tog en ny kontakt med Vimmerby hälsocentral för att informera om läget. 

Han hamnade på någon form av prioriteringslista men har fortfarande inte fått besked om när han kan få sprutan. 

– Personen som han pratade med på hälsocentralen i Vimmerby sa att han borde ha varit vaccinerad för flera månader sedan. De sa att de skulle prioritera honom i onsdags och en dag senare ringde de upp och sa att han fortfarande är under prio men de inte kan ge honom sprutan förrän de har samlat ihop ett antal personer som har samma problematik.

"Så uppgivna och frustrerade"

Det kan dröja flera veckor innan Nisse får sin första vaccinationsspruta. Både Nisse och Anna är minst sagt uppgivna. 

– När de sjabblade bort honom med den sjukdomshistorien i februari så tycker jag att de borde göra en prioritering. Vi är bara så uppgivna och frustrerade. Att de inte kan prioritera en människa förstår jag inte. Han måste vara sist ut i Kalmar län i den här åldersgruppen när han egentligen borde ha varit en av de första med att få vaccin. Hans fru och min mamma har bott på särskilt boende i över ett års tid så han har knappt kunnat träffa henne. Då borde han hamna i någon form av prioritering. 

Hon ställer sig frågande till hur Vimmerby hälsocentral och hans läkare inte sett till att ordna detta i ett tidigare skede. 

– Om det ska gå in i halva maj innan han får första sprutan så drar det iväg. Det blir en sådan frustration och uppgivenhet. Jag förstår inte hur man kan sjabbla bort människor. Det är ett motstycke mot alla positiva reaktioner där ingen klagar på vaccineringen i länet. Regionen har gått snabbt ner i åldrarna men här finns ett exempel på en person som inte har fått vaccin.

Verksamhetschefen bemöter kritiken

Camilla Ljungdahl är verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral:

– Jag tycker att informationen är ganska tydlig. Om man är waranbehandlad måste pk-värdet vara under 3,0 och provet inte äldre än en vecka gammalt för att man ska kunna ta vaccinet. Det står på 1177.se och de säger det även när man bokar.

– Man får även svara på en fråga om man någon gång har fått en kraftig allergisk reaktion på grund av läkemedel. Om man har fått det så måste man göra vaccinationen på något av sjukhusen eller hos oss på primärvården. Anledningen till det är att man måste få övervakning i 30 minuter och att det ska finnas tillgång till exempelvis syrgas, och det kan vaccinationscentralerna inte erbjuda, berättar Camilla Ljungdahl.

Ni får också kritik för att det dröjer extra lång tid eftersom ni vill ”samla ihop ett antal personer som har samma problematik” innan ni kan vaccinera Nisse. Hur kommenterar du det?

– Det vaccin som dessa personer ska ha levereras i en ampull med sex doser i. Vaccinet måste användas inom sex timmar från att man öppnar det, och därför planerar vi in sex eller tolv personer samma dag för vaccination. Jag vägrar att slänga vaccin, utan tycker att det är extremt viktigt att vi är rädda om allt vaccin som vi får.

Ossian Mathiasson
Micael Rundberg

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt