Annons:

Vimmerby kommun tappar i årets miljörankning, men Hultsfred klättrar

Trots samma förvaltning noterar Vimmerby och Hultsfred olika resultat i sitt miljöarbete. Foto: MostPhotos

Vimmerby kommun tappar i årets miljörankning, men Hultsfred klättrar

När tidningen Aktuell Hållbarhet för trettonde gången presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete faller Vimmerby kommun från plats 136 till plats 141, samtidigt som Hultsfreds kommun gör ett betydligt bättre resultat än i fjol.

Annons:

Aktuell Hållbarhets kommunrankning, som mäter aktivitet och ambition inom miljöområdet, baseras dels på en enkät som genomfördes i början av året och dels på data från offentliga källor om kommunernas miljöarbete. Dessa siffror sammanvägs i en totalsumma där maxpoäng är 53. Sveriges bästa miljökommun blev i år Malmö på 41,59 poäng, tätt följd av Helsingborg på 41,52 poäng. Vimmerby kommun nådde upp till 21,62 poäng, och Hultsfreds kommun kammade hem 23,6 poäng.

 

– Kommunerna spelar en nyckelroll i arbetet med att möta klimatkrisen, säger Aktuell Hållbarhets chefredaktör Mikael Salo.

 

Av Sveriges 290 kommuner besvarade 245 kommuner enkäten, och när resutatet nu sammanställts står det klart att Vimmerby kommun backar från plats 136 förra året till plats 141 i år. Hultsfreds kommun däremot gör ett rejält lyft jämfört med fjolårets resultat och landar på plats 117, att jämföra med plats 138 i förra årets rankning. Ifråga om länsplacering hamnar Vimmerby på plats 10 av 12 och Hultsfred på plats 6. Bäst i länet är Västervik, som hamnar på plats 11 nationellt med 36,9 poäng.

 

– På förhand trodde jag nog personligen att vi skulle falla lite i årets sammanställning. Det tyder på att det är många ingående aspekter som spänner över många delar av hållbarhetsarbetet, säger Arvid Lindblad, hållbarhetsstrateg på Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning. Åtgärder som är lätta att identifiera som en mer klimat- och energiriktig fordonsflotta ger inte så mycket avtryck som man kan tro i rankingen – men det är en viktig fråga som många kommuner jobbar med. Istället är det tydligt när en hel organisation drar åt samma håll och adresserar flertalet frågor.

Annons:

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt