Annons:

Bekräftar: Anmälda sexuella övergreppet rör medarbetare inom äldreomsorgen

Foto: Arkivbild

Bekräftar: Anmälda sexuella övergreppet rör medarbetare inom äldreomsorgen

Den polisanmälan som har gjorts mot en nu avstängd medarbetare inom omsorgen, och som avser sexuellt övergrepp, har skett inom äldreomsorgen. Det bekräftar kvalitetssamordnare Hanna Alsér.

Annons:

Tidigare i veckan kunde vi berätta om att en anmälan om sexuellt övergrepp inom omsorgen hade rapporterats in till kommunen. Händelsen kommer nu att utredas i enlighet med Lex Sarah. Medarbetaren ska ha ofredat flera personer och har stängts av från arbetet. Medarbetaren har också blivit polisanmäld.

”Det rör äldreomsorgen och personen stängdes av i direkt anslutning till att händelserna uppmärksammades”, skriver Hanna Alsér, kvalitetssamordnare på Vimmerby kommun, i ett mejl till oss.

Tre olika ofredanden 

Det var i slutet av maj som en brukare ska ha känt obehag i samband med en insats inom den kommunala äldreomsorgen. Händelsen upptäcktes ett par dagar senare och rapporterades in till kommunen i enlighet med Lex Sarah. Kommunen kommer att utreda uppgifterna och därefter avgöra om händelsen ska rapporteras vidare till Inspektionen för vård och omsorg. 

Hanna Alsér berättar att det totalt kommit in tre Lex Sarah-rapporter som beskriver ofredanden av olika karaktär och som alla begåtts av en och samma medarbetare.

Ska klargöra händelseförloppet 

En arbetsrättslig utredning har inletts och personen är avstängd under den perioden.

"De utredningar som nu genomförs inom ramen för Lex Sarah handlar om att klargöra händelseförloppet för att identifiera eventuella brister i verksamheten. Samtidigt ska också rutiner/arbetssätt ses över för att minimera risken för att något liknande inträffar på nytt. När utredningarna är färdigställda tas ställning till om en anmälan enligt Lex Sarah ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO)", skriver Hanna Alsér.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt