Annons:

  • Vaccinsamordnarens uppmaning:

    Frisören kan man gå till senare – att ta sin andra dos är prioriterat, menar Marie Ragnarsson. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

  • Vaccinsamordnarens uppmaning:

    Marie Ragnarsson till höger är vaccinationssamordnare.

Vaccinsamordnarens uppmaning: "Går att få en annan tid hos frissan"

Att ta sin andra dos är oerhört viktigt – viktigare än allt annat. Det var budskapet från vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson på torsdagen.
– Frissan kan man få en tid hos senare, säger hon.

Annons:

Vaccineringen mot covid-19 går vidare i Kalmar län. Nyttan har inte direkt minskat med anledning av den mer smittsamma deltavarianten fått fäste i Sverige. Ännu finns inga fall i länet men tidigare har smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin sagt att det endast är en tidsfråga. 

På torsdagen passerade också regionen en milstolpe i vaccinationskampanjen. Nu har 200 000 doser vaccin delats ut.

– Det är ett steg i rätt riktning och vi har kommit långt i vaccinationskampanjen. Så fort vi får bekräftelse om doser lägger vi ut tider men tiderna tar snabbt slut. Det tyder på en hög vaccinationsvilja, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

Under torsdagen kommer ytterligare 5 000 doser att läggas ut på de fyra vaccinationscentralerna. Målgruppen är 40-49-åringar samt de över 18 år som befinner sig i någon av riskgrupperna. 

– Nästa åldersgrupp, 30-39-åringarna, tänker vi att vi släpper nästa vecka. 

God vaccinationsvilja

Marie Ragnarsson hade också flera uppmaningar till länsinvånarna.

– Det är oerhört viktigt, även om det är semester, sol och man vill bada, att man tar sin andra dos. Inte minst för att få ett bra skydd mot deltavarianten. Då behöver man båda sprutorna för att få ett fullgott skydd. Vi vill också att man kommer på sin bokade tid. Annars uppstår det problem. Det är sju veckorsintervall som gäller och det är prioriterat att vaccinera sig. Frissan har en annan tid, dit kan man gå senare, säger hon.

Vaccinationsviljan beskrivs fortsatt som god.

– 82 procent av 50-59-åringarna har vaccinerat sig eller har en första tid bokad. Det är väldigt högt. Vi är på god väg med 40-49-åringarna också, där är det 62 procent. Förhoppningsvis kommer vi få ett gott genomslag även bland 30-39-åringarna. 

"Väldigt osäkert"

En färsk studie visar en stor besvikelse i vaccinationsframgångarna. Curevacs vaccin ger endast ett 47-procentigt skydd och bolaget har rasat på börsen efter beskedet.

– Det handlar om väldigt lite doser längre fram. Det är väldigt osäkert om vi får några över huvud taget och det är väldigt små mängder. Det påverkar inte processen nämnvärt.

Nu sprids smittan framför allt av yngre personer. Men att frångå vaccinationsordningen och vaccinera yngre personer är inte aktuellt.

– Vi jobbar utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det har inte kommit några sådana rekommendationer från dem. 

Planen för tillfället är att den yngsta åldersgruppen – 18-29 år – kommer få sin första dos i augusti. Marie Ragnarsson säger inte att man ser några tecken på att fler avbokar sin andra dos. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt