Annons:

  • Det är svalt intresse för att vaccinera sig bland ungdomar. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

  • Snapchat ska bli ett sätt att nå ut till unga människor. Foto: MostPhotos

Svalt intresse bland ungdomar för att vaccinera sig – ska nå ut via Snapchat

Intresset är minst sagt ljummet bland 18- till 29-åringar för att vaccinera sig i Kalmar län. Drygt fyra av tio i länet har inte fått den första dosen och inte heller bokat tid för den. Nu ska regionen testa nya knep.

Annons:

Att intresset för att vaccinera sig mot covid-19 är lägre än i övriga åldersgrupper är inte unikt för Kalmar län. Det är den generella bilden i landet och det kan ha flera orsaker, menar vaccinationssamordnaren Marie Ragnarsson.

– Vad det beror på exakt är svårt att säga, men det är sommar, sol och semester och känslan vara att pandemin är över. Den är dock långt ifrån över. Ser man hur smittan sprids i yngre åldersgrupper där det är fester och dylikt, så visar det att det är jätteviktigt att vaccinera sig, säger Marie Ragnarsson. 

Tror du att det finns en större misstro mot vaccinet bland yngre?

– Det är svårt att veta varför man väljer att inte vaccinera sig. I våras, när det gjordes undersökningar, såg vi att vaccinationsviljan var hög även hos ungdomar. Bland annat för att skydda anhöriga. Nu sprids smittan bland yngre, som inte har lika hög vaccinationsgrad, och att vaccinera sig är en väldigt viktig åtgärd, säger hon och fortsätter:

– Klart att det finns människor som är skeptiska och rädda för att vaccinet är skadligt. Det finns till och med de som förnekar att pandemin existerar. Den gruppen personer är svår att övertyga eller övertala. Det är ett fritt val att vaccinera sig, men risken är stor att pandemin förlängs och nya mutationer kan också uppstå. Det är inte så att man inte kan bli allvarligt sjuk bara för att man är ung heller.

Stora skillnader

I Kalmar län rör det sig om drygt fyra av tio mellan 18 och 29 år som varken fått den första dosen eller bokat sig för den. Skillnaderna är också stora i kommunerna. I Västerviks kommun är det 63 procent i gruppen som fått dos ett eller har tid för den. Motsvarande för Vimmerby kommun och Hultsfreds kommun är 50 respektive 42 procent.

För länet som helhet är det 58 procent. 

– Det är tydligt lägre än bland andra åldersgrupper. 

Men även för 30-39-åringarna verkar inte vaccinering stå högst på agendan. 67 procent i länet har fått en dos eller bokat in sig för att ta den första.

– Det finns att jobba med där också. 

Tar till nya knep

Nu ska regionen försöka ta till lite nya knep för att nå ut till ungdomarna.

– Vi försöker titta på olika slags medier att nå ut på för olika åldersgrupper. Vi ska gå ut på Snapchat och presentera information för att nå de unga. 

Vad mer kan ni göra?

– Berätta om det på det här sättet. Det når den något äldre befolkningen som både kan motivera och påminna sina ungdomar om att det är viktigt att vaccinera sig. Vi tittar även på Tiktok och andra sociala medier. Längre fram blir det skolor och sådär. 

Hoppas på uppsving

Under måndagen fick även 16- och 17-åringar börja boka vaccintider i länet. De nya tiderna släpptes vid 17-tiden, men på måndagsmorgonen fanns tider i tio av tolv kommuner i länet som ännu inte bokats upp. 

– Vi hoppas att vi får ett uppsving mot slutet av augusti när man ska börja skolor och sådär. Nationellt hjälps vi också åt kring studenter. Det finns studenter i vårt län, som ska läsa någon annanstans, som tar första dosen här. Detsamma gäller för studenter som ska läsa på Linnéuniversitet. Dessa kommer vi hjälpa. Men det allra bästa är förstås att ta dos ett redan nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt