Annons:

Kommunpolisen Håkan Karlsson hoppas på förändring i och med att man nu kan utfärda böter på plats för hög och störande musik. Foto: Simon Henriksson

Efterlängtat verktyg för polisen: "Tror det kan få en effekt"

Polisen får ett nytt verktyg i kampen mot buskörningen. Från 1 juli får man utfärda en bot på plats för den som spelar hög och störande musik.
– Jag tror det kan få en effekt, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Annons:

Riksåklagaren har beslutat att polisen får utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik, exempelvis från en bil. Boten blir på 1 000 kronor och brottet är förargelseväckande beteende. 

Tidigare har polisen endast kunna utfärda böter på plats för förargelseväckande beteende när det handlat om att någon urinerat på offentlig plats. 

Buskörning och bilar som åker runt med dånande musik är vida känt bekymmer, inte minst i Vimmerby. Genom åren har vi ett flertal gånger rapporterat om människor som varit iritterade och uppgivna över problemen i centrala Vimmerby.

– Det här är jättebra och ett verktyg som är efterfrågat. Problemet är som störst uppåt i landet och särskilt i Dalarna och Värmland. Problemet förekommer här med och ibland är det ju högtalare som är lika stora som bilen. Det dundrar man runt med på nattetid utan en tanke på att folk sover, säger kommunpolisen Håkan Karlsson. 

"Varit svårjobbat"

Han hoppas att förändringen, som börjar gälla 1 juli, kan få företrädelsevis ungdomar att tänka efter. 

– Det är förhoppningen. Att man tänker efter och spelar musik för sig själv och inte för hela stan. 

Boten ligger på 1 000 kronor.

– Vi får se om det är tillräckligt, men jag tycker det låter helt okej. 

Tidigare har polisen behövt skriva en anmälan och därefter ska också åklagare kontaktas.

– Det har blivit svårjobbat. Dels ska vi skriva en anmälan för förargelseväckande beteende, sedan ska det bli en förundersökning och misstänkt ska höras. Man ska också belasta en åklagare med det. Det finns många hakar där och det är bra om man kan lösa det på plats med en ordningsbot istället. 

"Vi kan beivra det"

Håkan Karlsson tänker att det finns fler liknande brott som det här skulle kunna användas till i framtiden.

– Det finns flera typer av mindre brott som vi skulle kunna lösa på plats med en ordningsbot. Vi skriver ju ut hastighetsböter på 4 000 kronor, så det är inga problem egentligen. 

Hur många såna här böter skulle ni kunna skriva utifrån hur stort problemet är, skulle du säga?

– Förhoppningsvis inga alls. Att gå ut med det här massmedialt – att man riskerar böter – gör att budskapet sprids och förhoppningsvis kan det göra att vi slipper skriva särskilt många. Vår största önskan är att det här ska få effekt. 

Tror du att det här kommer linda problemen?

– Ja, det tror jag. Nu finns ett verktyg och vi kan beivra det här. Det borde kunna ha en påverkan och en effekt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt