Annons:

Mejerijätten satsar på havremjölk – pengarna ska gå till mjölkbönder

Arlas anläggning i Vimmerby påverkas inte av satsningen på havremjölk. Foto: MostPhotos

Mejerijätten satsar på havremjölk – pengarna ska gå till mjölkbönder

Havredrycken Jörd ska inte betraktas som ett hot mot komjölksindustrin, menar Arlas presschef Erik Bratthall. Tvärtom kommer eventuella intäkter tillfalla just mjölkbönderna.

Annons:

Efter över ett sekel av komjölkshantering lanserade Arla i fjol sin havrebaserade dryck Jörd. Produkten finns i dagsläget i Danmark och i Storbritannien, men planen är att även lansera den i Sverige.

– Vi har inte sagt detta externt än, men planen är att den ska komma till Sverige, säger Arlas presschef Erik Bratthall till vår tidning. 

Han vill dock inte gå in på när lanseringen kan ske, inte ens om det rör sig om månader eller år.

Varför börjar ni tillverka havremjölk nu?

– Vi möter en efterfrågan som konsumenterna har.

Hur kommer detta påverka Arlas mjölkbönder?

– Arla är ett kooperativ och de pengar som kooperativet tjänar delar ägarna på. Ägarna är mjölkbönder, så om vi tjänar pengar på Jördprodukter så kommer pengarna gå till mjölkbönderna.

Kommer den som odlar havre kunna bli medlem i kooperativet?

– Jag tror inte att vi kommer bjuda in havreproducenter att bli delaktiga i kooperativet. Det är ett kooperativ för mjölkbönder, det står i stadgarna att ordföranden ska vara aktiv mjölkbonde exempelvis.

Finns det någon möjlighet att pulverfabriken i Vimmerby kommer tillverka växtbaserat mjölkpulver i framtiden?

– Jag tror att det skiljer sig extremt mycket, tror att det är en helt annan process, men jag är inte expert på detta. Anläggningen i Vimmerby går för högtryck och exporterar stora mängder mjölkpulver så jag ser ingen anledning till att den anläggningen skulle börja producera något annat.

Annons:

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt