Annons:

  • Vimmerbybornas fina initiativ – fixat skolgång för 20 elever

    Här är eleverna som fått sin skolgång säkrad av Martina Lingefjord och Niklas Gustafsson. Foto: Privat

  • Vimmerbybornas fina initiativ – fixat skolgång för 20 elever

    Till vänster står Martina Lingefjord mitt bland de barn som hon och hennes sambo kunnat hjälpa. Foto: Privat

Vimmerbybornas fina initiativ – fixat skolgång för 20 elever

Har du inte råd med skoluniformen på Sri Lanka får du inte gå i skolan. Det har Vimmerbyborna Martina Lingegjord och Niklas Gustafsson ändrat på för ett 20-tal barn.
– Det känns viktigt att kunna stötta just skolgång då det är en förutsättning för en bra framtid, säger Martina Lingefjord.

Annons:

Martina Lingefjord och Niklas Gustafsson börjar bli vana resenärer till Sri Lanka – paradisön sydost om Indien. Nuförtiden kombinerar de sin semester med välgörenhet.

Under den pågående resan till Sri Lanka har de bland annat hjälpt cirka 20 barn med sin skolgång.

– Vi har samlat in pengar hemma via familj och vänner och för några dagar sedan delade vi ut skolsaker till cirka 20 barn. Här måste barnen ha skoluniform och skolskor, och även köpa alla böcker, pennor, papper ja allt man behöver, innan terminen börjar. Barnen får en lång lista av läraren och personen som vi bor hos har styrt upp allt med listor på vad varje barn behövde.

 "Blev jätteglada"

I många år plågades Sri Lanka av ett inbördeskrig. Under de senaste åren har landets ekonomi förbättrats, men cirka 400 000 barn beräknas vara fattiga och många har inte råd att gå i skolan.

För någon dag sedan lämnades prylarna som Martina och Niklas samlat in över till eleverna.

– De blev jätteglada. Det känns viktigt att kunna stötta just skolgång då det är en förutsättning för en bra framtid. Barnen vill också verkligen gå i skolan!

"Bodde bland djuren"

Vimmerbyparet har även ordnat så att en familj har kunnat dra in vatten i sitt hus.

– Vi hyr ett rum av en person som heter Unga och hon har hjälpt flera familjer att bygga hus, dra in vatten och el med mer. Första gången som vi var här tog hon med oss till en familj som hon med hjälp av pengar från andra turister byggt ett hus till. Innan bodde på en kycklingfarm bland djuren, men med hjälp av vänner och bekanta i Sverige kunde vi hjälpa med att dra in vatten till deras lilla hus. Då började vi också prata om att hjälpa barnen i familjen med skoluniformer och skor. När vi började ragga bidrag visade det sig att många ville ge vilket gjorde att de sex barn vi skulle hjälpa från början snabbt blev fler.

 "Då får du inte komma dit"

Unga brinner starkt för att fler barn ska få gå i skolan.

– Vår "mamma Unga" här är väldigt engagerad i detta då hon själv var för fattig för att gå i skolan. Hon kan inte läsa och skriva och brinner verkligen för barns skolgång. Skolan är obligatorisk i Sri Lanka men om du inte har till exempel skolskor eller uniform så får du inte komma dit. Om du saknar vissa böcker eller annat material får du titta på under den lektionen.

Nu hoppas Martina och Niklas att de ska hinna med fler projekt innan de ger sig av hemåt.

– Vi har några projekt till här som vi hoppas kunna genomföra, bland annat att reparera en familjs hus och att hjälpa en pojke som har problem med magen. Tidigare hade han stomipåse men efter en operation slipper han det. Problemet är att han inte känner när han behöver gå på toa och därför alltid måste ha blöja. Inte så kul när man är 11 år... Dessutom är blöjor svindyrt här, vilket gör att han inte vågar gå till skolan när han inte har blöjor. Vi håller på att undersöka hur han kan få hjälp men tills dess samlar vi in pengar till blöjor.

Hur ska man göra om man vill stötta ert arbete?

– Man sätter in pengar på vårt konto. Vi har inget 90-konto men garanterar att varenda krona kommer fram. Inga pengar går till till exempel administrativa avgifter. Det går också bra att kontakta mig på sociala medier. Vi hoppas ju förstås kunna göra samma sak nästa år och i fortsättningen med.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt