Annons:

Här är det tio års bostadskö – familj till vd:n fick lägenhet efter fyra månader

En nära anhörig till Bostadsbolagets vd Andreas Horste fick lägenhet i Västerviks centrum efter 4 månader, där kötiden i vanliga fall är över 10 år. Men ärendet sticker inte ut, menar han. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Martina Gradian.

Här är det tio års bostadskö – familj till vd:n fick lägenhet efter fyra månader

En nära anhörig till Bostadsbolagets vd Andreas Horste fick efter fyra månader en central lägenhet, där kötiden brukar vara tio år. Enligt bolagets marknadschef är det en ren tillfällighet.

Annons:

Den som ställer sig i Bostadsbolagets kö får en köpoäng per dag. Under årets första fem månader hyrdes 16 lägenheter ut i det område som bostadsbolaget i Västervik benämner som Västerviks centrum. Medelköpoängen här är 3 957, alltså ungefär tio år och tio månader.

Trots det fick en nära anhörig till Bostadsbolagets vd en lägenhet här efter bara fyra månader i kön. Läsare har hört av sig till oss och efterfrågat transparens. Ett ord som används i kritiken som framförs är ”svågerpolitik”.

Hur ska invånarna vara säkra på att alla får samma chans till en central bostad, oavsett släktskap?

Kan inte välja och vraka”

Enligt bostadsbolagets marknadschef Susanne Hamilton Vidvik fick personen en lägenhet så snabbt på grund av näringslivsförtur, och bolagets vd har ingenting med uthyrningsprocessen att göra.

– Näringslivsförtur innebär att den som fått arbete i Västervik inte ska behöva tacka nej till arbetet på grund av att hen inte fått en bostad. Det innebär inte att man kan välja och vraka bland lägenheter utan måste ta den lägenhet som man blir tilldelad. Våra mest efterfrågade lägenheter ges inte till de som vill åberopa näringslivsförtur, svarar hon i ett mejl till oss.

Under 2023 gjorde Bostadsbolaget totalt 463 uthyrningar, varav 74 stycken – 16 procent – hyrdes ut med näringslivsförtur. Andelen brukar vara liknande från år till år.

Men hur kommer det sig att en anhörig till bolagets vd får en lägenhet efter 4 månader, i ett område där andra behöver stå tio år i kö?

Enligt Hamilton Vidvik är den aktuella fastigheten inte särskilt attraktiv, trots att den ligger i området ”centrum”. Den saknar balkonger, och ligger nära en bullrig väg. Det gör att många av de som visar intresse för lägenheterna där tackar nej efter visning.

– Personalen i Bobutiken har lång erfarenhet och vet att det är många som tackar nej på grund av de faktorer som jag skrev. Får vi många nej tack så går tiden och det blir kort tid till inflyttning och därmed svårare att hyra ut då många inte klarar att ta dubbla hyror, skriver Hamilton Vidvik.

Sedan 2018 har fyra lägenheter i det aktuella huset hyrts ut med näringslivsförtur.

Här ligger de mest eftertraktade lägenheterna 

Bostadsbolagets mest eftertraktade lägenheter ligger på Strandvägen, Kvarngatan, Nygatan, Nedre Norrbackagatan, Santa Gertruds väg, Västra kyrkogatan, Viborgsgatan, Allén 15-21 (Rosavilla), Kalkstigen och Fredsgatan.

– Lägenheter på dessa adresser hyrs aldrig eller sällan ut med förtur, enligt Hamilton Vidvik.

Den principen kan dock frångås om en hyresgäst avlider. För ett dödsbo är uppsägningstiden bara en månad. Då vill Bostadsbolaget hyra ut lägenheten till någon som kan flytta in snabbt.

Vanligast är dock uthyrning med förtur i större områden:

– Midgård, Markörgatan och Långrevsgatan där vi också har störst omsättning på lägenheter, skriver Hamilton Vidvik.

Att den anhöriga till bolagets VD fick lägenhet i ett attraktivt område beror som sagt på att själva lägenhetshuset inte är särskilt attraktivt, och att många som visas lägenheten tackar nej, enligt Hamilton Vidvik.

Västervik – Vimmerby: Orimligt pendlingsavstånd?

En annan fråga är hur långt bort man måste bo för att få näringslivsförtur. Ett krav för att få näringslivsförtur är att man bor på ”orimligt pendlingsavstånd”.

Den anhöriga till bolagets vd flyttade från Vimmerby till Västervik. Enligt Google Maps tar den 5,5 mil långa resan ungefär 45 minuter.

Kravet på pendlingsavstånd är inte borttaget, berättar Hamilton Vidvik. Vad som är ”orimligt” är dock en tolkningsfråga.

– Vi gör alltid en individuell bedömning. Personen i fråga kanske har svårt att pendla beroende på arbetstider m.m, skriver hon.

Kan våra läsare känna sig säkra på att enskilda individer inte privilegieras beroende på släktskap?

– Jag kan försäkra att vi behandlar alla lika. Som jag tidigare skrivit fördelas årligen ca 16% av våra lediga lägenheter till personer med näringslivsförtur. Att en person råkar ha släktskap med någon inom bolaget är en ren tillfällighet. För mig vore det konstigare om den personen inte skulle få samma möjlighet som andra, skriver Hamilton Vidvik.

Svaret från Horste: ”Ärendet sticker inte ut”

Andreas Horste tillträdde som vd för Bostadsbolaget våren 2023, och är fortfarande bosatt i Vimmerby. Han pekar på att uthyrningen hanterats av Bobutiken helt utan hans inblandning.

– Jag har full tillit till att de gör en objektiv bedömning i alla våra ärenden oavsett namn. När vi ser resultatet i det här ärendet sticker det inte ut, det aktuella lägenhetshuset har tidigare varit fall för näringslivsförtur fyra gånger med andra efternamn, svarar han i ett mejl till oss.

På frågan om huruvida han kan förstå att situationen väcker känslor av misstro svarar han:

– Näringslivsförtur väcker ofta känslor men syftet är att få arbetskraft och kompetens till Västerviks kommun utifrån våra riktlinjer.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvimmerby.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt