Annons:

TONÅRINGAR DÖMS FÖR SKOLBRANDEN I GAMLEBY

Två tonåringar döms nu för skolbranden i Gamleby. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos

TONÅRINGAR DÖMS FÖR SKOLBRANDEN I GAMLEBY

Två tonårspojkar döms nu för att ha anlagt en brand på Åbyängskolan i Gamleby ett par dagar före julafton 2023. Den äldre av de två döms till villkorlig dom med samhällstjänst. Den yngre döms till ungdomsvård.

Annons:

Det var på fredagskvällen den 22 december som en förbipasserande av en ren tillfällighet upptäckte att det brann vid Åbyängskolan i Gamleby. När räddningstjänsten kom dit brann det med öppna lågor, men man kunde relativt snabbt släcka branden och rädda byggnaden.

Polisen misstänkte omgående att branden var anlagd och inledde en förundersökning gällande grov mordbrand. I mellandagarna kunde också två ungdomar, bosatta på varsin mindre ort i kommunen, gripas. De anhölls kort senare. 

Den äldre av de två, som är i övre tonåren, har sedan dess suttit häktad. Den yngre av de två, en pojke i 15-årsåldern, släpptes samtidigt på fri fot.

Ställt dunkar där tidigare

I januari månad åtalades de båda för grov mordbrand. I förhör har den yngre av de två berättat om att de hade stulit två dunkar tidigare under dagen och att de hade ställt dem i närheten av skolan.

På kvällen, när de var ute och gick, kom de att tänka på dunkarna. Enligt pojken var de inne på att göra upp en eld för att värma sig, men tänkte inte på att elden skulle sprida sig. 

De hällde ut vätskan, som bestod av bensin, på marken, nära väggen, och tände på med en cigarettändare. Pojken har berättat att han inte alls var beredd på effekten och att de försökte släcka elden med hjälp av snö. När de märkte att det inte gick så sprang de från platsen. 

Att de inte ringde till räddningstjänsten var för att båda var rädda för att åka fast, har den yngre berättat. 

Enligt den äldre tonårspojken hörde de fyrverkerier från skolan och gick dit för att se om det var några där som de kände. Han har berättat att det var den yngre som tände på och hur han såg att det började bli svart på väggen. Tanken enligt honom var att starta en liten brand som snabbt gick att släcka. Varför de båda bar ansiktsmasker på sig har han förklarat med att det beror på att han vill undvika smitta.

Båda har berättat att de sökte efter information om branden på nätet efteråt.

Ej grov mordbrand

Det ska inte ha varit någon risk för människors liv och hälsa vid det aktuella tillfället, enligt tingsrätten. Rätten anser att även om deras avsikt inte var att sätta eld på hela byggnaden, så måste de ha insett att det fanns en uppenbar fara för att branden skulle sprida sig.

Att någon annan, i efterhand, skulle ha antänt fasaden saknar stöd och är helt osannolikt, enligt rätten. Tingsrätten dömer därför båda två för mordbrand men ej grovt brott. 

"Tingsrätten beaktar därvid att det visserligen varit fara för omfattande förstörelse men att det inte funnits risk för liv eller personskador", står det i domen. 

Påstod att de rånats

Den yngre av de två pojkarna åtalades också, tillsammans med en annan ung pojke från Vimmerby kommun, för grov falsk beskyllning. Det har ingen koppling til skolbranden, utan är en händelse från november förra året. De två ska då ha beskyllt en annan person för brottslig gärning genom att kontakta polisen och berätta att de blivit utsatta för ett rån av målsägande. En anmälan om rån upprättades och det fick senare följden att killen blev anhållen i sin frånvaro och att ett beslut om husrannsakan togs. 

Båda har erkänt brott och döms nu för falsk beskyllning. Killen fick först i efterhand reda på att han var anmäld för brott och drabbades inte av några åtgärder från polisens sida, vilket gör att det bör rubriceras som brott av normalgraden. 

Tonåringen från Vimmerby kommun döms till dagsböter på 4 000 kronor. 

Så blir straffen

När det gäller påföljden för de andra två så tar rätten hänsyn till deras ålder och att de sedan tidigare är ostraffade. Den äldre av de två anses inte ha något som tyder på att han ska återfalla i brott. Även om straffvärdet uppgår till två års fängelse, så menar rätten att brottt framstår som en engångsföreetelse och att det inte finns något som tyder på en närmare planering. 

Han döms därför till villkorlig dom med samhällstjänst i 180 timmar. Att han suttit frihetsberövad med restriktioner i över en månad beaktas också särskilt. 

Den yngre av de två döms till ungdomsvård. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt