Annons:

De professionella dansarna Matilda Larsson och Alexandra Svensson blev uttagna till Byteatern Kalmar länsteater dansresidens i Vimmerby. Foto: Johanna Karlsson

Länsteaterns satsning på danskonst i länet – två veckors skapande i Vimmerby

Två dansare, två veckor och tid för förutsättningslöst skapande. Byteatern Kalmar länsteater har arrangerat sitt första dansresidens i Vimmerby och de professionella dansarna Matilda Larsson och Alexandra Svensson har nyligen avslutat sin två veckor långa skapandevistelse på Vimmerby Kulturskola.

Annons:

– Tanken med projektet är att det ska vara ett tillfälle för danskonstnärer att relativt förutsättningslöst få skapa och därmed främja danskonsten i länet, säger Kristina Flygare, dansutvecklare på Byteatern Kalmar länsteater och ansvarig för projektet. 

Dansresidenset utlystes i våras, och i början av sommaren valdes de två professionella dansarna Matilda Larsson och Alexandra Svensson ut av Kristina Flygare och byteaterns dåvarande konstnärliga teaterchef Daniel Rylander.

Att residenset skulle hållas just i Vimmerby beror på lokalerna, berättar Kristina. 

 – Det fanns bra lokaler här på Kulturskolan, och de skulle vara tomma under sommaren. Dessutom har ju Vimmerby profilerat sig som ”Barnens stad” , så vi bestämde att residenset skulle användas för att arbeta med ett verk som kan riktas till barn. 

 Föreställning för mellanstadiebarn

Boende, danslokaler, och 25 000 kronor var till dansarna är utgångsläget för projektet. Eftersom projektet är i en sådan tidig fas finns inte något krav på färdig produktion.

– Residensformen är så häftig, att få arbeta med egna projekt från grunden. Det är en väldigt fin möjlighet att få vara här. Nu är vi väldigt tidigt i processen, men tanken är att det ska mynna ut i en barnföreställning, säger Matilda. 

– Ja det är lyxigt att få jobba så koncentrerat och verkligen dyka ned i projektet. Så här pass tidigt i ett projekt är det så värdefullt att ha tid att praktiskt få prova grejer. Tematiken har förändrats och rört på sig en del, men nu har vi landat i att det blir en föreställning för mellanstadiebarn om vänskap, fortsätter Alexandra. 

Förhoppningen är en färdig produktion om ungefär ett år och att Vimmerbys mellanstadieelever ska få ta del av dansföreställningen. 

– Vi uppmanar skolorna att köpa in föreställningen, avslutar Kristina Flygare. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt