Annons:

  • Musikalartisten kommer hem till Vimmerby för konsert:

    Musikalartisten Johanna Abenius kommer hem till Vimmerby för en trettondagskonsert. Foto: Anna Taflin

  • Musikalartisten kommer hem till Vimmerby för konsert:

    Johanna Abenius under Grease i Bingolotto-studion.

Musikalartisten kommer hem till Vimmerby för konsert: "Blir lite premiär"

Det blir trettondagskonsert i Vimmerby kyrka under fredagen. Ingen mindre än musikalartisten Johanna Abenius byter Göteborgsoperan mot Vimmerby kyrka för en dag.
– Det ska bli jätteroligt, säger hon.

Annons:

Vimmerbytjejen Johanna Abenius flyttade till Stockholm direkt efter studenten för drygt tio år sedan. Hon har deltagit i en rad olika musikaler som Grease och operetten Glada Änkan samt dansat i Melodifestivalen. 

Just nu är hon aktuell med uppsättningen av musikalen Cabaret på Göteborgsoperan. Under fredagen tar hon en paus från det och ger istället en trettondagskonsert i Vimmerby kyrka. 

– Bakgrunden är att jag uppträdde tillsammans med Linnéa (Jonasson) som leder kören här på ett bröllop i somras. Hon frågade då om jag ville göra några solistgrejer på den här konserten. Hon spelade och jag sjöng och då kom frågan. Jag har egentligen aldrig sjungit här hemma på det här sättet, så det var jättekul att få frågan. Det här är ju deras egen kör, så jag går bara in och gästar lite kan man säga, säger Johanna Abenius.

Det blir därmed något av en premiär på hemmaplan för henne.

– Jag har sjungit på några dop och bröllop, men inte offentligt på det här sättet. Så, ja, det blir en form av premiär i Vimmerby kyrka, säger hon och småskrattar.

Uppträdde i kyrkan gjorde hon dock redan på sin konfirmation.

– Jag sjöng alltid när jag var liten, men aldrig för några andra människor. På konfirmationen var det en kompis som puttade fram mig – och då vågade jag inte säga nej.

"Älskar att vara hemma"

Trettondagskonserten bjuder på klassiska låtar kring julen. 

– Det är bland annat Betlehems stjärna och O helga natt, så det är ganska klassiska advents- och jullåtar. Det är ju väldigt mycket trettondagskonserter över hela Sverige just den här helgen. 

Att vara hemma i Vimmerby är något som Johanna uppskattar, även om det sällan blir i jobbsyfte. 

– Jag älskar att vara hemma och träffa familjen. Det är jättemysigt att vara här, men sådant här har jag inte gjort mycket. Jag har varit hemma en del för dansen och gjort en del grejer med dansprofilen på gymnasiet.

Mest musikal

Johanna sysslar med sång, dans och teater. Mest blir det musikal, där hon får göra lite av varje.

– Jag älskar att göra musikal. Ibland har man väl önskat att man bara gjort en sak, men jag har alltid haft svårt att välja och jag älskar sång, dans och teater. Därför är musikal väldigt bra. Jag får alla delarna. Även om jag gör det varje kväll, så blir det ändå gripande. Ibland har man ju en dålig dag och känner "jag orkar inte hoppa, studsa eller sjunga i dag", men när man väl är inne i det så bara kommer det. Det är alltid kul. Men jag skulle gärna göra lite mer sådana här grejer framöver, som är lite mer mot konserthållet, säger hon. 

Cabaret går på Göteborgsoperan hela våren och därefter väntar en roll i Sverigepremiären av Wicked på samma opera. Den har gjort succé på både West End och Broadway.

– Den ska sättas upp i juli och det ska bli väldigt roligt. Annars blir det mycket Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag frilansar och det är där de större jobben finns.

Redan på lördag ska hon tillbaka till Göteborg för föreställningar både lördag och söndag. 

– Så det blir verkligen en snabbvisit den här gången.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt