Annons:

Emils bokidé har blivit verklighet:

Emil Haskett har släppt sin första bok "Dit du inte får gå". Foto: Simon Henriksson

Emils bokidé har blivit verklighet: "Känns helt sjukt"

I flera år har läraren Emil Haskett skrivit med en dröm om att få en bok utgiven. Efter mer än 20 nej fick han ja – och nu har "Dit du inte får gå" släppts.
– Jag är sjukt nöjd med den. Det känns nästan förmätet att säga, men jag tycker att den är bra, säger han.

Annons:

Kolossalt många ord och meningar och obetalda arbetstimmar ligger bakom honom. Emil Haskett, lärare på folkhögskolan i Vimmerby och boendes i Tuna, har precis släppt sin första bok. 

Den 1 september kom debuten "Dit du inte får gå" ut. 

– Jag har jobbat med den i flera år, men inte effektiv tid naturligtvis. Idén kom för fyra år sedan, men det här är inte samma bok som den första idén, det har förändrats under resans gång. Det har blivit många sena kvällar och den sista perioden har varit väldigt intensiv när man jobbat med förläggare och redaktörer, berättar Emil Haskett.

Författarambitionerna har han burit länge. 

– Jag har alltid tänkt att jag vill skriva och jag har alltid skrivit. När jag var i 20-årsåldern sålde jag mycket noveller till de ungdomstidningarna som fanns. Då kunde man sälja dit och få lite pengar för det. Tanken på att skriva en bok har jag alltid haft, men man har fått nej, nej, nej och nej. Det har varit en lång process, jag har nog fått mellan 20 och 30 nej totalt. 

"Är en chansning"

"Dit du inte får gå" blev till slut mer än en produkt. Boken utspelar sig i en fiktiv stad, där själva staden är som en viktig karaktär. Staden är en blandning av Vimmerby, Örebro, Linköping och Kalmar. Emil Haskett har helt enkelt plockat russinen ur sin stadskaka.

– Det är en påhittad svensk stad, där det finns ett förbjudet område där vad som helst kan hända och dit alla uppmannas att inte gå. Det bor folk i området, men det är en magisk plats där tid och rum har lösts upp. Det finns ingen rättvisa, så vissa råkar väldigt illa ut och vissa får precis vad de vill, vilket är precis som i den vanliga världen. Jag fick den här idén när jag läste en annan bok och då föddes tanken att låta staden vara en egen aktör i boken.

Emil Hasketts premiärbok går under genren Urban fantasy. 

– Den utspelar sig i den verkliga världen och där sagovärlden liksom finns i den verkliga världen. 

Fem sjuttonåriga tonårsungdomar bor samtliga i ett välfungerande medelklassområde, där alla har precis vad de behöver. Samtidigt har de en gemensam längtan efter något annat, något verkligt. 

– De bestämmer sig för att gå till den här platsen. En av dem får ett fint kärleksmöte, en annan blir jagad och hånad. Några vill gå dit igen, medan vissa blir väldigt skrämda av platsen. Konflikten blir hur de ska hantera det. En av karaktärerna är homosexuell och har en konservativ far, som är väldigt hård och lider av posttraumatisk stress eftersom att han är krigsveteran. Pojken vill träffa en person han träffat där, men fadern vill hålla honom därifrån. 

Har du influerats av samtiden på något sätt?

– Mina tydligaste influenser är Neil Gaiman och Charles de Lint. Men den utspelar sig i nutid och jag hoppas att den tar upp element som visar hur det är att vara ung. Jag är själv 38, så det är en chansning. Den är mörk och ställer frågan: Vad händer om man inte passar in i samhället? Vilken kraft har de negativa krafterna i vårt samhälle? 

"Känns helt sjukt"

Att boken nu finns ute till försäljning känns en aning surrealistiskt, betonar han.

– Det känns helt sjukt, lite otroligt och jättekonstigt och jättehäftigt. Jag har velat det här så länge. 

Hur tänker du kring responsen du kommer få?

– Det är läskigt, men det är en del av paketet. Jag vill att folk ska läsa den. Vissa kommer tycka om den, vissa kommer inte göra det och den största delen kommer inte bry sig alls. Det ska bli häftigt att se responsen.

Varför ska man läsa den här boken?

– Jag tycker att det är en bra historia och sedan är det är kul att läsa böcker. Min förhoppning är att det är som att läsa en saga fast att det här sker här, i vår egen värld. 

Redan påbörjat bok nummer två

"Dit du inte får gå" har en upplaga på 500 böcker. Men att det här ska bli den första och enda hoppas inte Emil Haskett. Han har redan påbörjat bok nummer två om staden. 

– Jag vill fortsätta skriva och hoppas få skriva fler och att till slut få en läsekrets. Den boken jag skriver på utspelar sig i samma stad, men det är en helt annan historia och andra personer. Jag föreställer mig att den här staden ska bli levande på sikt och det vore intressant med en serie som löst går ihop. 

Drömmer du om att ägna dig åt författarskapet på heltid?

– Jag älskar att vara lärare, men att leva på författarskapet vore häftigt. Men det är en liten, liten klick som gör det. Kan jag leva på något så är det värt det. 

Att skriva klart uppföljaren tror han kommer gå snabbare. 

– När förlaget tog emot den första och jobbade med den, så fick jag upp ögonen för hur de tänker. Den här gången kan jag ha en högre skrivhastighet och en större tydlighet kring åt vilket håll boken ska. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt