Annons:

Tunaförfattaren prisas för sitt driv och finess – får 50 000 kronor

Tunaförfattaren Emil Haskett får årets författarstipendium. Foto: Pressbild

Tunaförfattaren prisas för sitt driv och finess – får 50 000 kronor

Tunaförfattaren Emil Haskett, som arbetar som lärare på Vimmerby folkhögskola, får Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium för 2024. Barnboksförfattaren Sofia Hedman från Kalmar blev den första mottagaren av det nya regionförfattarstipendiet förra året. 

Annons:

Emil Haskett bor i Tuna i Vimmerby kommun och arbetar till vardags som lärare på Vimmerby folkhögskola. Han undervisar i svenska, föreläser på seniorkursen om mytologi och kulturhistoria samt håller i kursen kreativt skrivande på musikalartistutbildningen.

Emil Haskett debuterade 2017 med fantasyromanen "Dit du inte får gå" och har sedan fortsatt att skriva inom fantastikgenren. Han har skrivit flera noveller som publicerats i olika antologier.

– Det känns så roligt! Jättekul att Litteraturnoden och juryn såg potential i arbetsprovet jag skickade in, säger Emil Haskett om att få priset.

Skriver på barnbok

Stipendiesumman är på 50 000 kronor. Hur Emil Haskett ska använda pengarna är inte helt bestämt.

– Oj, jag vet inte än. Jag tänker att de kan användas till att ta några dagar ledigt från jobbet och fokusera på skrivande.

Just nu skriver han på ett barnboksmanus där barn ställs öga mot öga med ett järnåldersspöke. 

– Utöver det skriver jag på ett skräckmanus för vuxna, men det får stå tillbaka nu till förmån för barnboken som jag vill skriva klart.

Får priset i Kalmar

Emil Hasketts förhoppning inför det här året är att han lyckas få barnboksmanuset färdigt innan årets slut. 

– Men jag hoppas även att jag kan inspirera ungdomar till att skriva. Jag kommer att hålla i några tillfällen då ungdomar kan testa på att skriva fantasy.

Årets jury har bestått av Cecilia Davidsson och Mats Kempe från fakulteten för kreativt skrivande på Linnéuniversitet samt Thomas C Ericsson från Vimmerby bibliotek. Utdelningen av författarstipendet sker den 27 februari på Kalmar teater. 

Maria Küchen leder den kvällen ett författarsamtal med Arne Bengtsson om Öknens hämnd, en thriller om klimatet, och det blir bokrelease för Alla spår du gjort, en antologi med texter av 28 ungdomar från Kalmar län som har gjort feriepraktiken Skrivsommar år 2022 och 2023. 

Fakta

Juryns motivering lyder:

"Med stort driv och språklig finess släpper Emil Haskett fram en otyglad fantasi med rötter i den lokala bygden och för in en gastkramande dimension i det litterära Vimmerby."

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt