Annons:

  • Näs öppnar för säsongen ­– med prisbelönt utställning

    Mia Thelin och Anneli Karlsson är förväntansfulla inför utställningen "Svenska Pappor". Foto: Jakob Karlsson

  • Näs öppnar för säsongen ­– med prisbelönt utställning
  • Näs öppnar för säsongen ­– med prisbelönt utställning

Näs öppnar för säsongen ­– med prisbelönt utställning

I dag öppnar Astrid Lindgrens Näs för säsongen. Man gör det med den mycket uppmärksammade utställningen ”Svenska pappor”.
– Den borde nästan inspirera män att bli pappor, säger utställningsproducenten Anneli Karlsson.

Annons:

”Svenska pappor” har skapats av Johan Bävman och består av olika fotografier som på olika sätt berättar om papparollen och föräldraledigheten i Sverige.

– Johan träffade 45 föräldralediga pappor och utställningen har vandrat runt i 30 olika länder. Jag tror den visas på tre olika platser samtidigt som oss och den har väckt stor uppmärksamhet internationellt. Det är ingen annanstans som det ser ut såhär, säger Anneli Karlsson.

 "Trodde inte det var så få"

De högst privata, intima bilderna mellan pappa och barn har förstås en politisk dimension. Debatten om föräldraledigheten i Sverige och jämställdhet är ständigt aktuell.

– Det är bara 14 procent som delar lika så det är långt kvar till jämställdhet. Jag trodde inte det var så få som delade lika.

– Utställningen väcker många frågor runt jämställdhet som är viktiga och aktuella. Jag har fått många tankar under det här arbetet och man ser vad det betyder när föräldrar knyter an till sina barn, säger Näs verksamhetsledare Mia Thelin och fortsätter:

– Paraplyet med Astrids engagemang rymmer så mycket och i år blir det ett temafyllt år med stort fokus på samhällsfrågor. Därför känns det extra kul att kunna visa den här utställningen.

 "Hoppas givetvis på mer"

Astrid Lindgrens Näs öppnar alltså för säsongen i morgon och den tillfälliga utställningen visas fram till den 13 maj. I juni är det premiär för årets storsatsning ”Ingen liten lort” som behandlar Astrid Lindgrens samhällsengagemang.

– Det känns jättespännande och ska bli jätteroligt. Vi jobbar utifrån den grund vi haft, men det kommer bli en fantastiskt stor sommarutställning. Vi har också gjort ett arbete med restaurangen. Förra året skalade vi ned och gick mot att vara mer café, nu växlar vi upp igen. Sommarkvällarna kommer också tillbaka, säger Mia Thelin. 

Besöksmålet ligger på 40 000 personer.

– Men vi hoppas givetvis på väldigt mycket mer. Det ser väldigt fint ut och snurrar på bra med gruppbokningar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt