Annons:

Framtiden hotad för This is Hultsfred

Efter att bara 1 100 personer kommit till årets This is Hultsfred är festivalens framtid hotad. Foto: Bertil Andersson

Framtiden hotad för This is Hultsfred

Årets svaga publiksiffra för This is Hultsfred kan leda till att festivalen läggs ned. – Vi måste se över hur vi ligger till, säger festivalens pressansvarige David Andersson.

Annons:

Den fjärde upplagan av This is Hultsfred blev ett publikt misslyckande. Knappt 1 100 personer besökte festivalen – och det är festivalens lägsta siffra hittills.

– Det är väldigt tråkigt såklart. Exakt vad som gick fel får vi utvärdera och det kommer vi göra ganska snart i ledningsgruppen. Det är svårt att säga vad som inte funkade.

Kan andra evenemang påverkat?

– Det är möjligt, men vi vet inte hur mycket evenemang som är runtomkring.

 Kan ändra strategin

En annan möjlig orsak är förstås festivalens artistutbud.

– Vi får titta på vilka bokningar som föll väl ut och vilka som inte fungerade lika väl som vi trodde. Utifrån vår strategi lyckades vi bra med bokningarna.

Är det aktuellt att ändra er bokningsstrategi?

– Det är möjligt, vi får titta på det i höst.

"Säger inte allt"

Exakt hur den låga publiksiffran påverkar festivalen ekonomiskt är ännu oklart. Klart är att det blir ett underskott, men frågan är hur stort.

– Ekonomiskt betyder det att vi måste se över hur vi ligger till. Besöksantalet säger inte allt om hur det gick ekonomiskt. Vi får titta över hur vi ligger till och hur alla våra samarbetspartners ser på det.  

Hur mycket lägre blev biljettintäkterna jämfört med budget?

– Det är för tidigt att svara på. Vi måste räkna in de olika biljetterna och se vad de haft för betydelse. Det är svårt att säga hur mycket vi har fått in.

Hur många fler hade behövt komma för att ni skulle gå runt?

– Det är inte överdrivit mycket mer, men vi hade behövt mer.

 "Ingen uppskattning"

Beslut om en femte festival tas senare i höst.

– Vi får titta över det, vi vill verkligen göra en festival, men det är inte bara att göra det. Vi får prata med alla andra som gör det här med oss och se vad de säger. Vi kommer göra allt vi kan, så här lätt ger vi inte upp.

Är du orolig för ekonomin?

– Egentligen inte. Jag känner att vi har möjligheter till att få ihop de pengar som behövs, vi måste bara diskutera med våra samarbetspartners först. Oroad är man förstås, men inte tillräckligt för att gå runt och ha ångest över om vi får ihop de pengar som vi behöver.

Hur stort blir underskottet?

– Jag har ingen uppskattning, jag vet inte.

Hur stort underskott är hanterbart?

– Det beror på alla andra och de företag som varit med och våra samarbetspartners. Vi får diskutera med dem.

Känner du dig besviken över att fler Hultsfredsbor inte slöt upp?

– Vi kan inte skuldbelägga någon för att de inte kommer, det är fel väg att gå. Vi måste göra något för att locka hit dem.

"Väldigt nöjda"

Nu väntar flera utvärderingsmöten för att se hur festivalen kan överleva. 

– Vi kommer hålla ett utvärderingsmöte relativt snart och sedan blir det fler möten och efter det tar vi ett beslut. Samtidigt som det är tråkigt att vi inte nådde dit vi ville så är vi väldigt nöjda med hur roligt de som var på festivalen hade. Att det inte kom så mycket publik som vi hoppats på får inte gå ut över vår syn på hur festivalen gick.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt