Annons:

  • Maria Arnadottir berättade sanningar och lögner på dubbla platser

    Maria Arnadottir spelade sin enmansföreställning i både Vimmerby och Virserum. Foto: Stefan Härnström

  • Maria Arnadottir berättade sanningar och lögner på dubbla platser
  • Maria Arnadottir berättade sanningar och lögner på dubbla platser
  • Maria Arnadottir berättade sanningar och lögner på dubbla platser

Maria Arnadottir berättade sanningar och lögner på dubbla platser

Maria Arnadottir är såväl skådespelerska som regissör och har intresserat sig för hur sanningar och lögner samarbetar för att bilda berättelser – bra berättelser. I torsdags kväll gästade hon Riksteatern i både Vimmerby och Virserum med sin berättarföreställning ”Så sant som det är sagt”. Vår tidning fanns på plats på Komedianterna i Vimmerby 

Annons:

Ursprungligen kommer hon från Island men har som vuxen bott i Sverige. Hon har länge arbetat både på scen och som översättare, regissör och teaterlärare. Hennes pjäs ”Så sant som det är sagt” vann publikens pris på berättarfestivalen WORDS förra året.

I pjäsen tar hon upp fake news och att även om det anses vara ett nytt påhitt så är det samma friserande av sanningar och insmugna lögner som människan alltid använt. Antingen för att påverka samhället och attityder eller helt enkelt för att få till en tänkvärd skröna eller intensiv spökhistoria.

Blandar fakta med fiktion

Föreställningen består av en serie historier och skrönor där Maria då och då interagerar med publiken på ett sätt som påminner hur en gatuillusionist lockar med sig sin publik. Vissa delar är lättsammare som historien om skvallret i hönsgården och prästen och klockaren. Andra, som spökhistorien om en Bösendorferflygel är mörkare. Maria visar elegant hur man med stora delar fakta kan fylla i hålen med lögner eller fiktion och sedan presentera något som lyssnaren vill acceptera som sanningen.

Speciellt spökhistorien visar hur viktig sanningen är för att den som konsumerar information. Fakta invävt i en spökhistoria gör den mer verklig och en skröna kan innehålla kritik mot övermakten förtäckt till en fabel eller rolig historia.

Hoppas på nya coronaregler

På Komedianterna tog man nyheten om ändrade besöksregler för kultur- och sportevenemang med ro. En gräns på 300 personer gör inte så stor skillnad för föreningen men man hoppas att det kommer göra det lättare för små arrangörer då man kan få tillbaka delar av publiken som stannat hemma på grund av oro för viruset.

Nu hoppas man kunna ha det rekommenderade meteravståndet samtidigt som fler kommer till föreställningarna.

Stefan Härnström

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt