Annons:

  • Anna Rixman visar runt och presenterar sina caféplaner – då öppnar Green Fika

    Anna Rixman presenterar sina idéer för Green Fika. I det man tror var fängelsehåla en gång i tiden blir det också sittplatser för caféets gäster. Dottern Mika tänker att de kan arrangera godisjakt vid Halloween i de som hon tycker lite läskiga lokalerna. Foto: Lotta Madestam

  • Anna Rixman visar runt och presenterar sina caféplaner – då öppnar Green Fika

    Mika, åtta år, i lekrummet för barn där man ska kunna leka café, pyssla, läsa böcker och lite annat skoj. "Föräldrar kan ju sitta i typ fem eller tio timmar och prata, medan barnen bara kan sitta i några minuter", säger hon. Foto: Lotta Madestam

  • Anna Rixman visar runt och presenterar sina caféplaner – då öppnar Green Fika

    I ett av rummen ska Anna Rixman inreda en återbruksbutik. Hon har en tydlig plan för varje rum i lokalen. Foto: Lotta Madestam

  • Anna Rixman visar runt och presenterar sina caféplaner – då öppnar Green Fika

    Renoveringen är i full gång med fem veckor kvar till premiären, som planeras till slutet av maj. "Jag vill gärna komma igång då, så jag hinner jobba in mig lite och få lite rutin innan turistsäsongen börjar på allvar, säger Anna Rixman. Foto: Lotta Madestam

Anna Rixman visar runt och presenterar sina caféplaner – då öppnar Green Fika

Premiären smyger sig på. I slutet av maj öppnar Anna Rixman tillsammans med döttrarna Irma, Lykke och Mika caféet Green Fika i nya, permanenta lokaler med egen fängelsehåla.

Annons:

Efter att ha drivit sommarcafé i Gästgivarehagen i två år föddes tanken på att öppna ett permanent fik.

– Vi tyckte det var så roligt, ett café är något vi velat ha jättelänge, säger Anna Rixman. Nu kände vi att det skulle vara roligt att ha ett eget ställa där vi slipper plocka allt in och ut, som vi kan sätta vår eget prägel på och framför allt ha öppet året runt.

Här inrymdes tidigare butik Rosenkransen, nu renoveras lokalerna för att bli ett som Anna Rixman strävar efter, charmigt café. 

Sitta i fängelsehålan

Förutsättningarna finns verkligen, med flera små rum och fängelsehålan som ska bli en del som gästerna kan välja att sitta i.

– I alla fall är det vad man tror, att det var fängelse här, säger Anna, som lovats mer och värdefull information om lokalen av Vivi Möller som drev Rosenkransen, för att kunna dela med sig av lokalens historia till intresserade och nyfikna.

Renoveringen är i full gång, man har hunnit en bra bit med spackling och målning. Det blir nytt kök som fastighetsägaren Fogelvik sätter in, annars hade det inte gått, menar Anna Rixman medan hon visar runt i de många rummen och berättar om planerna.

Det finns en tanke för varje rum, som inte bara ska rymma kak- och kassadisken och sittmöjligheter för caféets gäster utan i ett av rummen öppnar hon en återbruksbutik.

Lekrum för barnen

I caféet ska det också finnas spel för en stunds gemenskap, likaså böcker och tidningen för en stunds avkoppling.

– Och här ska det bli lekrum för barnen, där man kan leka café, pyssla, läsa böcker och lite andra saker, säger yngsta dottern Mika, åtta år, som är lika entusiastisk över familjens satsning.

– Jag är ju ett barn och känner att barnen behöver ha ett ställe så länge föräldrarna sitter och pratar, för de kan ju sitta i typ fem eller tio timmar, medan barnen bara kan sitta i några minuter, tillägger hon och får ett kärleksfullt leende tillbaka av mamma.

Söndagsöppet efterfrågas

Både Anna, Mika och storasystrarna Lykke, 16 år, och Irma, 14 år, kommer att vara engagerade i caféet där allt kommer vara veganskt och fritt från nötter och gluten. Sådana produkter kommer också att säljas i Green Fika.

– Vi kommer ha öppet fredag till söndag och över sommaren blir det lite mer. Just söndagsöppet märks att folk efterfrågar, säger Anna som jobbar som lärare på Hultsfreds gymnasium.

Genom att gå ner i tid får hon tid till att förverkliga sin idé om ett eget café, där allt dessutom ska bakas av dem själva.

Egentligen var tanken att öppnat till påsk, men av olika anledningar dröjer det till slutet av maj.

– Jag vill gärna komma igång då, så jag hinner jobba in mig lite och få lite rutin innan turistsäsongen börjar på allvar, säger Anna.

Hur känner du nu när premiären närmar sig?

– Det är förväntansfullt. Jag har tittat på flera lokaler, men när jag fick se denna kände jag att här är perfekt. Många Vimmerbybor har dessutom sagt till mig att de tycker att lokalen passar jättebra till caféverksamhet med alla sina olika rum, så det här känns jättespännande att få genomföra.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt