Annons:

IKEA Industry investerar 700 miljoner kronor på ny fabrik och lager, som nu börjat byggas. "Vi har gått ifrån att det är lite av en dröm att få bygga ut och utveckla, till att det nu är verklighet", säger VD Klas Franzén. Foto: Lotta Madestam

Byggstart: 700-miljonerssatsningen inledd – ska bli starkare som möbelleverantör

IKEA Industrys jättesatsning på en ny garderobsfabrik för runt 700 miljoner kronor har gått igång med byggandet av två lager. Koncernens satsning i Hultsfred ska öka produktionen med minst 25 procent.
– Nu är vi så långt att vi kommer skriva avtal på framför allt maskiner inom de närmaste veckorna, säger VD Klas Franzén.

Annons:

Det handlar om en nybyggnation av en 20 000 kvadratmeter stor fabrik och lager, som nu börjat byggas vid sidan av den befintliga fabriken.

– Där var vi lite mer förberedda, så vi har börjat bygga på de två lager, som också är en del i den här satsningen. Där följer vi också tidsplanen, så vi räknar med att de ska stå klara i december, säger Klas Franzén.

Var är ni förövrigt i processen?

– Vi håller på att sätta den slutgiltiga layouten i fabriken, både på byggnad och på maskiner. Samtidigt är vi där att vi ska lägga beställningar på framför allt maskinlinjerna, som har längst leveranstider. Vi kommer att skriva avtal snart, åtminstone inom de närmaste veckorna. Det är det vi håller på med nu, sista veckan innan semestrarna tar vid på allvar.

Ser du några farhågor i att projektet kan försenas på grund av det oroliga världsläget?

– Det är klart att det är en oro. Vi visste ju redan när vi tog det slutgiltiga beslutet att starta byggnationen, att det var en liten oro i världen, så det kände vi till. Sedan kan vi aldrig säga att det inte kommer att påverka, men hittills ser vi inga förseningar, säger Klas Franzén.

Har ni tvingats kalkylera med att kostnaderna kan öka?

– Ja, det gör det hela till en än större utmaning att landa in priserna. Så är det absolut, men vi har inte gjort någon uppdatering på hittills, utan vi försöker landa inom det som är sagt.

Nästa generation garderober

Håller tidsplanen är det sagt att IKEA Industry ska kunna börja leverera ut garderober från nya fabriken hösten 2024. Nästa generations garderober. Med den nya fabriken kan man höja produktionskapacitet, bli mer konkurrenskraftiga och bli ännu starkare som möbelleverantör. 

– Vi räknar med att öka produktionen med åtminstone 25 procent. Vi räknar också med att växa med ett tiotal anställda som det ser ut nu. Men det är lite tidigt att säga, beroende på lösningen på maskiner och hur vi väljer att ta det stegvis. Det är lite av det vi fortfarande håller på att ta beslut om.

Vad tänker du nu, när satsningen är mer konkret?

– Det är jättespännande. Vi har gått ifrån att det är lite av en dröm att få bygga ut och utveckla, till att det nu är verklighet. Det är absolut mer handgripligt nu.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt