Annons:

ALV om intresset för Mellangården: ”Tillhör totalupplevelsen”

Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson vill öppna upp Mellangården för allmänheten. Foto: Jakob Karlsson

ALV om intresset för Mellangården: ”Tillhör totalupplevelsen”

Mellangården i Bullerbyn låg ute på marknaden. Efter Astrid Lindgrens Världs initiativ har den dragits tillbaka. Sagoparken vill återskapa miljön i fastigheten.
– Jag hoppas så klart att Kammarkollegiet ser det som en kulturhistorisk plats, säger Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld.

Annons:

Astrid Lindgrens Värld vill att Mellangården ska anses ha ett kulturhistoriskt värde och har ansökt om att få ta över fastigheten. Kammarkollegiet, som företräder Allmänna arvsfonden, kommer nu att avgöra ärendet.

Det berättade DV tidigare i dag. Sagoparkens vd Joacim Johansson vill öppna fastigheten för allmänheten. Astrid Lindgrens pappa Samuel August växte upp i byggnaden.

– Våra tankar är att återskapa det som det en gång var när Samuel August bodde där eller när berättelsen om Bullerbyn utspelade sig. Det finns ett kulturhistoriskt värde i att återskapa det och att köra guidade turer där. Föräldrarna var mycket betydelsefulla för Astrid och hon berättar mycket om deras kärlekshistoria och hennes uppfostran i sina böcker.

"Tillhör totalupplevelsen"

Astrid Lindgrens Värld köpte Näs från Vimmerby kommun i våras.

– Vi tycker att Mellangården också tillhör totalupplevelsen om Astrid Lindgren. Där har vi Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens Näs och Dalagatan i Stockholm.

Är ni intresserade av fler fastigheter i området?

– Det har vi inte diskuterat och jag kan inte uttala mig om det, men just Mellangården skulle vi vilja återskapa och möjliggöra guidade turer.

"Jag hoppas såklart"

En del av ALV-besökarna åker även till Bullerbyn som lockar tusentals turister varje sommar.

– Jag vet inte hur många det är, men vi frågar våra gäster vilka fler platser de besökt och det är ett antal som åker dit, verkligen.

När ALV får besked från Kammarkollegiet är oklart.

– Jag ska kontakta dem när jag kommer hem från min semester. Vilka möjligheter vi har vill jag inte spekulera i. Jag hoppas såklart att de ser det som en kulturhistorisk plats som allmänheten ska få ta mer del av. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt