Annons:

Efter beslutet:

Leiabs beslut att införa korttidsarbete delar personalstyrkan i två läger. "Varför ska vi skänka pengar, sedan kanske det kommer ett varsel i alla fall", säger en anställd som vill vara anonym. Foto: Genrebild, Bildbyrån/Pressbild

Efter beslutet: "Varför ska vi skänka pengar till företaget"

Fönstertillverkaren Leiabs beslut att införa korttidsarbete för att undvika varsel delar de anställda i två läger.
– Vi skänker ju bort en stor del av vår lön, det blir tufft för många att klara sig, säger en anställd som är negativ.

Annons:

I veckan införde Leiab i Mariannelund korttidsarbete. Avtalet har fattats med GS-facket, där företagets förhoppning är att undvika att varsla duktig och kompetent personal.

– Vid alla möten med vd:n har han sagt att det går lite knackigt, men att det inte är några varsel på gång. Nu ändrades det snabbt. Vi hörde ett rykte i fredags att något var på gång. Den ena sa så, den andra så, vi visste ingenting.

– På tisdagsmorgonen tog det lokala GS-facket in oss i lunchrummet och vi fick rösta hur vi ville göra. Det blev 46-11, berättar en anställd som vill vara anonym.

Hur ställde du dig till frågan?

– För mig var det givet ”nej”, varför ska vi skänka pengar till företaget, sedan kanske det kommer ett varsel i alla fall om några månader.

Avtalet innebär att arbetstagaren går ned 20 procent i arbetstid och tappar tolv procent av sin lön. Avtalet gäller februari månad ut.

Hur påverkar det här dig?

– Vi förlorar mellan 2 500 och 3 000 kronor efter skatt per skalle. Det är mycket pengar. Jag har så jag klarar mig, men jag tror det är många som får det tufft om man ligger på gränsen. Det är mycket pengar.

Hur har diskussionerna gått mellan kollegorna sedan beskedet kom?

– Nu gäller det här bara en månad inledningsvis, men det kan förlängas upp till tio månader. Vem fan har råd med det? Det hade varit bättre att företaget lagt ett varsel, så hade vi fått behålla vår lön under uppsägningstiden och det hade kanske vänt under tiden.

– Nu finns det en oro att det här inte ska räcka som åtgärd, då har man skänkt del av lönen i onödan. Jag förstår inte att ett fack erbjuder en arbetsgivare det här.

Du tycker inte det kan vara värt, om det räddar jobben?

– Givetvis. Kan det rädda jobb så hade jag skänkt 5 000 kronor, inga problem. Men skulle inte orderingången gå upp har vi skänkt 2 500-3 000 kronor i en, två, tre, fyra månader och sedan kanske blir varslade i alla fall. Det är min stora farhåga.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt