Annons:

  • Från egen odling till företag – Filip vill bidra till en hälsosammare livsstil

    Filip Fungmark har startat företag, Fungmarks Microgreens. Odlingen är igång lite smått. Foto: Privat

  • Från egen odling till företag – Filip vill bidra till en hälsosammare livsstil

    Från höger ruccola, daikonrättika, röd mizuna och broccoli.

  • Från egen odling till företag – Filip vill bidra till en hälsosammare livsstil

    Foto: Privat

Från egen odling till företag – Filip vill bidra till en hälsosammare livsstil

Filip Fungmark tar inspiration från USA och går från egen odling till eget företag, Fungmarks Microgreens. En intressekoll visar att det finns en nyfikenhet på minigrönsaker även i Hultsfred och Vimmerby.

Annons:

Bolaget registrerades för ett par veckor sedan och så här långt har fotbollsprofilen Filip Fungmark, 35 år från Hultsfred, hunnit starta lite smått med egen odling för att säkerställa bland annat vikt och tidsplanen för olika fröer.

– Jag kommer odla och sälja grönsaker i microformat. Det betyder att grönsakerna skördas innan de är färdiga. Man skördar 10-14 dagar efter att grönakerna är sådda – en så kallad superfood som man har i exempelvis smoothien, juicer, sallader, till mat eller på mackor, säger han.

Odlingsrum i källaren

Smörgåskrasse är en klassisk mikrogröda som de flesta av oss provat att odla hemma på fönsterbrädan. Filip Fungmark nämner också broccoli som ett exempel, den får ett näringsinnehåll som är 40 procent högre om man skördar den tidigt, jämfört med om den får växa klart.

– Dessutom får minigrönsaker så mycker mer smak och de blir spröda, tillägger han.

Filip Fungmark har gjort i ordning ett odlingsrum där minigrönsakerna odlas under lampa.

– I en framtid kanske jag gör ett eget litet hus på trädgården, vi får se hur det utvecklas. Det är inte så populärt med microgrönt i Norden och Europa än så länge, utan det kommer från USA mest, berättar Filip Fungmark, som tidigare bara odlat för privat bruk, nu vill han ta det ett steg längre.

Hur kommer det sig att du slagit in på den här linjen?

– Jag kände att jag vill göra något eget och vara min egen chef och det fanns ingen etablerad marknad häromkring. Så jag tänkte, att om jag kan vara så pass tidig kanske det kan bli något och att jag kan leva på det, för det är väldigt stort på andra håll.

– Det är fantastiskt gott och oerhört nyttigt, det är det som är så spännande, att det bidrar till en hälsosam livsstil, tillägger Filip Fungmark vars intresse för odling fått honom att gå kursen "Odling som livsstil" på Folkhögskola.

Vad tror du om intresset för microgrönt i trakten?

– Jag är som bäst igång och undersöker det, så jag kan bygga upp en kundbas i främst Hultsfred och Vimmerby, annars får jag utöka området. De jag hunnit prata med är väldigt positiva. Somliga köper in microgrönt, men då från företag på längre avstånd. Jag hoppas kunna sälja till restauranger, affärer och gärna även till privatpersoner och bagerier skulle vara en jättebra kund till mig.

Planen är att testa sig fram med tio olika grönsaker, så här långt har han inlett med fyra av dem, ruccola, broccoli, röd mizuna och daikonrättika, som kommit under ljus nu.

– Jag har även, spenat, ärtskott, rädisa, koriander och smörgåskrasse. Det kommer plockas bort några sorter och även läggas till ett par.

När hoppas du vara igång på allvar?

– Inom någon månad, då hoppas jag ha lite kunder. Jag är skittaggad just för att det finns ett sådant intresse när jag pratar med näringsidkare. De ser fram emot att få proverna och testa hur mina smaker är.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt