Annons:

BRANTESTAD BLIR AV MED ALL FÖRSÄLJNING TILL KOMMUNEN

Håkan Jonsson och hans företag Fläsk från glada utegrisar Brantestad tappar Vimmerby kommun som kund. Foto: Micael Rundberg

BRANTESTAD BLIR AV MED ALL FÖRSÄLJNING TILL KOMMUNEN

En miss i anbudet gör att Håkan Jonsson och hans företag i Brantestad diskvalificeras i Vimmerby kommuns upphandling. Efter sex år som leverantör av griskött blir det nu ingen försäljning till kommunen från och med 2025 och minst två år framåt.

Annons:

I sex år har Fläsk från glada utegrisar i Brantestad varit kommunens leverantör av griskött. Snart är man det inte längre.

Den 1 mars 2025 börjar en ny upphandling att gälla, och där är Håkan Jonsson och hans företag inte med överhuvudtaget. Och allt beror på en miss i anbudet.

– Jag har helt enkelt inte fyllt i ansökan korrekt, och då blir man diskad. Vi hade det bästa priset på de produkter vi kan leverera, men kan inte leverera samtliga de efterfrågade produkterna. Detta har de tagit hänsyn till tidigare år, men nu var upphandlingsunderlaget förändrat. Jag har inte noterat det och kan inte skylla på någon annan än mig själv. Men konsekvenserna av detta blir tyvärr stora – både för vårt företag och för kommunen, säger Håkan Jonsson.

Kommer inte överklaga

Håkan är väldigt tydlig med att ingenting ska skyllas på någon än honom själv.

– Alla har en akilleshäl. Min är att läsa myndighetspapper. Att sätta sig in i upphandlingar är tufft – jag läste inte tillräckligt mycket och tog ut handlingarna för sent. När man kommer för nära inpå beslutet får man heller inte kontakta kommunen och ställa frågor, då anses det vara en konkurrensfördel.

– Jag angav pris på de varor vi kan leverera och förstod inte att man var tvungen att lämna pris på alla – även de fyra som vi inte kan leverera och inte heller tidigare har gjort. Det här är jättetråkigt och jag vet inte om jag kan göra något åt det. Det finns alltid möjlighet att överklaga till Förvaltningsrätten, men det kommer jag inte göra – de har säkert diskat mig på rätt grunder. Jag har inte läst tillräckligt noggrant och inte förstått, helt enkelt. Egentligen skulle jag ha tagit hjälp av någon som hade förklarat för mig, men jag tycker inte att det ska behövas, suckar Håkan.

"Jättestort tapp"

Exakt vilka konsekvenser det inträffade kommer få är ännu oklart.

– Självklart är det ett jättestort tapp och vi måste hitta en annan lösning, annars kommer jag tvingas dra ner. På årsbasis handlar det bland annat om fem ton färs som jag nu måste hitta avsättning på. Gör jag inte det så måste jag dra ner beståndet med gris lika mycket och då är det andra leveranser som jag inte kommer kunna klara, säger Håkan.

– Som jag har förstått det kommer det nu också bli ganska mycket dyrare för kommunen. Det här är så tråkigt för alla.

Ny leverantör till Vimmerby kommun blir nu ett företag från Norrköping.

"Kan inte jämföras" 

Karin Enwall på kommunens upphandlingsenhet berättar att Fläsk från glada utegrisar missat att fylla i obligatoriska priser för fyra produkter, samt att det i en bilaga till upphandlingen framgick vilka produkter som måste prissättas och vilka produkter som är option, det vill säga valfria att prissätta.

– Bortsett från formalia är underlaget utformat på samma sätt som vid tidigare upphandlingar. Beställarna har utökat med fler produkter och även optioner på andra produkter, säger Karin Enwall.

Sex år tidigare har Håkan kunnat låta bli att prissätta de produkter han inte har kunnat leverera och ändå vunnit upphandlingen. Varför gick inte det denna gång?

 – Vid förra upphandlingen som genomfördes 2019 hade leverantören Fläsk från Glada Utegrisar fyllt i priser för samtliga efterfrågade produkter.

Hur låg Håkan prismässigt på de produkter han kunde leverera jämfört med övriga företag som lämnade anbud.

 – På de produkter som leverantören prisangivit i anbudet var på liknande nivå som övriga leverantörers anbud. Leverantören Fläsk från Glada Utegrisar hade lägst anbudspris på fläskfärs, högst anbudspris på skinkstek, samma pris som en annan leverantör på benfri kotlettrad och näst billigast pris på revben. Övriga priser på strimlat- och tärnat fläskkött, fläskfilé och fläskschnitzel hade inte leverantören Fläsk från Glada Utegrisar angivit och därmed inte blivit kvalificerade.

Vad innebär detta rent ekonomiskt för Vimmerby kommun? Kommer inköpen bli dyrare nu?

– Den frågan går inte att besvara eftersom anbudet inte var komplett och därför inte kan jämföras med övriga kvalificerade anbud där priser för samtliga obligatoriska produkter angivits.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt