Annons:

Fortsatt fibermörker i Brantestad – Telia inte intresserat

Brantestad är kanske den ort i kommunen som har sämst uppkoppling till internet. Bättre lär den inte bli framöver. Kommunen har investeringsstopp och Telia är inte intresserat. – Kommunens prioritering har inte varit att ge folk fiber, utan att ge vinst till kommunen. Det framgår ganska klart, säger Anders Fransson, drivande i Brantestads fiberförening.

Annons:

 

Brantestads har uppkoppling till internet genom en radiolänk i telestationen. Kapaciteten ligger på 36 mb/sekund. Det räcker inte långt för Brantestads cirka 80 invånare. Om sju personer streamar film samtidigt är kapaciteten förbrukad.

Bättre lär det inte bli framöver. Invånarna i och runt Brantestad har bildat en IT-förening, Västra Yxern-områdets IT-förening, men kommunen hindras av sitt investeringsstopp och Telia är inte intresserat.

– Innan vi har en stamfiber är det inte lönt att vi börjar med fiberdragning till hushållen. Som det är nu blir de alldeles för långt att gräva till närmaste stamledning. När kommunen satsade på ADSL var det 13 telestationer som inte fick fiber i kommunen. Nyserum, Blejda och Brantestad var tre av dem och det gör att det här området är en blind fläck på IT-kartan. Jag har försökt ta reda på var kriterierna var för att få fiber förra gången, men samtliga jag har sökt har drabbats av kollektiv glömska, säger Anders Fransson.

”Blev tvärtom”

Fransson anser att kommunen skulle ha börjat fibrera de orter som har sämst uppkoppling.

– Hade kommunen grävt stamfiber till de orter som inte fick ADSL hade det varit jättebra, eftersom Telia inte är intresserat av de orterna. Men nu blev det tvärtom. Alla kommunens resurser styrdes över till tätorten och sedan tog pengarna slut. För att vi ska få fiber krävs det att investeringsstoppet hävs och eftersom mycket är eftersatt i kommunen så har jag svårt att se att vi skulle få ta del av det.

Har inte de orter och byalag som fått fiber genom kommunens fiberprojekt fått en väldigt mycket bättre uppkoppling?

– Det bästa är fiende till det som är bra. Vi behöver inte fiber i världsklass, vi behöver bra fiber. Och vad gör man nu med den fibrerade telestationen i Pelarne? Det blir fiberskrot.

”Telia vill inte gräva”

IT-föreningen har haft kontakt med Telia.

– När vår telestation inte fick fiber i ADSL-satsningen så slutade Telia underhålla kopparkabeln. När den går sönder kommer man inte att reparera den. Då blir det en lösning med mobilnät här ute. Jag hade hoppats att man kunde argumentera med kommunen så att de först drar stamfiber till de orter som ligger sämst till. Det hade varit naturligt att gräva till de som inte fick förra gången. Prioriteringen har inte varit att ge folk fiber, utan att ge en vinst till kommunen. Det framgår ganska klart.

Vad säger Telia när ni frågar om fiber?

– De säger att de inte går in och gräver och att vi får gräva själva till de punkter som har fiber. Då är det Hällerum, Frödinge eller Tuna som gäller och det blir för långt. Det ser mörkt ut.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt