Annons:

Zedigs begär sig själva i konkurs

Anneli Rimås och Johan Zedig har satt sitt företag Zedigs glass i konkurs. Foto: Jakob Karlsson

Zedigs begär sig själva i konkurs

I våras öppnade Johan Zedig och Annelie Rimås en restaurang i Vimmerby och har sedan tidigare drivit ett café i Mariannelund.
Nu har bolaget gått i konkurs.
– Vi har lagt in oss själva i konkurs och det är vårt beslut, säger Johan Zedig.

Annons:

Det var på företagets Facebook-sida som de kom med det chockartade beskedet att Zedigs Glass läggs ned. 

Personalkostnader, maskinhaverier och stöld har medfört så stora kostnader att kapitalet är förbrukat inför lågsäsongen trots att försäljningen har varit god under sommaren. 

– Vi gjorde en feltolkning av turismen och blev väldigt överraskade. Vi hade full bemanning från midsommar och framåt under sommaren och faktum är att turismen kom igång på allvar andra veckan i juli. Då är det inte lätt att stå med 25 anställda från midsommar som ska ha lön. Det gick bra så länge vi hade snurr på det, säger Johan Zedig. 

Maskinproblem för 200 000 kronor

Sommarens värme ställde också till med problem. 

– På grund av sommarvärmen fick vi mycket problem med våra maskiner, framför allt i boden i Vimmerby. Vi hade stängt i fyra dagar då två kompressorer gick sönder. Vi köpte även in ac-anläggning till varje enhet och en sådan kostar 25 000 kronor. Någon stal också två delar till glassmaskinen, något som gjorde att vi stannade upp och tappade massor av pengar på det. 200 000 kronor har alla maskinproblem kostat, säger Johan Zedig och lägger till: 

– Den högen blev alldeles för stor. 

Hur länge har ni tänkt på att begära er själva i konkurs?

– Framför allt under sista veckan, då har vi pratat mycket om det. Det går inte att vi lånar på oss mer pengar och inte i en lågsäsong. Att hanka sig fram känns inte optimalt och sedan har Filmbyn inte haft lika mycket folk som vi trott. Det påverkar oss och vi kan inte blöda mer rent ekonomiskt, säger han. 

"Har sprungit vid sidan"

Han berättar att det har varit en omvälvande resa där det har gått väldigt fort. 

– Vi har inte riktigt hunnit med och har sprungit vid sidan och försökt göra så gott vi kan, säger han. 

De känner inte att de orkar fortsätta driva företaget så som det ser ut i dag och väljer att dra i handbromsen. 

– Vi känner mest att vi behöver lugn och ro och hitta oss själva. Vi är väl medvetna om att vi har en fantastisk produkt som vi får mycket respons för. Vi behöver landa i det här beslutet för familjens skull också då vi har en liten hemma. Under sommaren har jag och Anneli mötts i dörren och nu får vi chansen att vara en familj. 

Det är oklart när de kommer stänga ner restaurangen i Vimmerby och caféet i Mariannelund men de kommer få mer klarhet i det under tisdagen. 

– Ja, vi ska träffa konkursförvaltaren klockan 11.00. Efter det vet vi vad som händer och sker.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt