Annons:

  • Axelssons i Aby har byggt ut 1 100 kvadratmeter och lagt 19 miljoner kronor på den helt nya sorteringshallen för potatis. Landshövdingen Thomas Carlzon var på besök i fredags. Foto: Ossian Mathiasson

  • Patrik Axelsson, vd på Axelssons i Aby, tror på framtiden och har fler projekt på gång.

19 miljoner för ny sorteringshall hos lokalt företag: "Blev kanon"

Landshövdingen Thomas Carlzon besökte Axelssons i Aby i fredags och fick då se företagets mångmiljonsatsning på en ny sorteringshall som inom kort är i drift.
– Det är en investering på 19 miljoner kronor, säger Patrik Axelsson på Axelssons i Aby.

Annons:

Axelssons i Aby kände att de hade växt ur sina lokaler och berättade i slutet av 2017 om sina planer att bygga en ny potatissorteringshall under 2018. 

Det är deras största projekt och investering någonsin – och de har byggt ut 1 100 kvadratmeter och lagt totalt 19 miljoner kronor på en helt ny sorteringshall för potatis. 

– Projektet blev större än vad vi hade tänkt oss. När man gör saker så ser man att man kan ta ett steg till och gör fler saker på en gång. Resultatet blev kanon, säger Patrik Axelsson, vd på Axelssons i Aby. 

"Nästan helt klart"

Enligt ursprungsplanen var tanken att allt skulle vara i drift i augusti 2018 men de har gjort en del förändringar under resans gång, vilket har lett till förskjutningar. 

Under landshövdingens besök på Axelssons anläggning mellan Målilla och Mörlunda berättade Axelsson att sorteringshallen är i drift vecka sju.

– Om några veckor startar vi den här linjen och vecka sju ska det vara full produktion. Just nu jobbar vi med inkoppling, programmering och intrimning så arbetet är nästan helt klart. Det känns helt rätt och vi tror på det, säger Patrik Axelsson. 

Tror på framtiden

I och med denna satsning och automatisering höjs kapaciteten rejält, personalen får en bättre arbetsmiljö och all potatis kommer vattenborstas.

– Sorteringshallen ger bättre arbetsmiljö där vi kan ta ut fler kvaliteter och storlekar med hjälp av den optiska kvalitetssorteringen. Vi har slagit i taket med den maskinlinje som vi har och kan nu öka kapaciteten och fortsätta växa. Vi får renare potatis med vattenborstningen och potatisen får bättre hållbarhet med den nya utlastningskylen, säger han. 

Axelsson tror på framtiden och anser att det är en satsning i helt rätt riktning. 

– Man får bestämma sig för vad man vill och då gäller det att köra på det. Det är spännande när man får träffa en person som Thomas (Carlzon, landshövdingen). Vi har en fantastisk landshövding och en riktig entreprenör som ser företagen och möjligheterna. Man blir så triggad när man pratar med sådana människor. Jag blir inspirerad. Man får en boost, säger han.

Har fler projekt på gång

Företagets nästa projekt är att bygga potatisens hus och en matstudio i den gamla ladugården och även bygga ut gårdsbutiken. 

– Jag kan inte avslöja allt på en gång men nästa projekt är matstudion och potatisens hus. Vi gör det med inspiration från Kiviks musteri. Försäljningsytan kommer utökas i gårdsbutiken. Vi räknar med att kunna öppna matstudion och potatisens hus till sommaren. Om ett år hoppas jag att vi har en annorlunda butik som är tre gånger så stor, säger Axelsson och tillägger:

–  Vi har en bra ordförande som triggar och pressar oss. Ordföranden säger att vi måste tala om vad vi vill och ha en tydlig plan och vision. 

På förmiddagen var landshövdingen på besök hos Ikea Industry i Hultsfred. Deltagare var landshövdingen, två tjänstemän från Länsstyrelsen, kommunalrådet Lars Rosander, oppositionsrådet Tomas Söreling och Sivert Green och Göran Eehn från Rotary Hultsfred.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt