Annons:

Landshövdingen Thomas Carlzon invigde Axelssons i Abys tre stora investeringar och blev återigen mäkta imponerad. Foto: Ossian Mathiasson

Han höll sitt löfte och imponerades: ”Var kaxiga – ni är världens bästa”

Landshövdingen Thomas Carlzon lovade att komma tillbaka till Axelssons i Abys potatisfestival. Återigen blev han mäkta imponerad av satsningarna som han dessutom fick chansen att inviga.
– Jag är djupt imponerad över vad de har gjort. För ett företag i den här storleken så är det enormt och jättebra för bygden, säger Thomas Carlzon.

Annons:

Lördagens välbesökta potatisfest på Axelssons i Abys anläggning mellan Målilla och Mörlunda fick celebert besök av landshövdingen Thomas Carlzon. 

Faktum är att han var på besök på gården i januari för att få en bild av den helt nya sorteringshallen för potatis. 

Då lämnade han gården med ett stort leende och vid lördagens återkomst, där han fick äran att inviga sorteringshallen, matstudion och gårdsbutiken, gjorde han det igen.  

– Ni gör ett fantastiskt arbete och jag är djupt imponerad. Jag var här i vintras och det är enorma investeringar som Axelssons i Aby gör, jag tror inte att alla personer förstår det. Det här med Axelssons i framtiden är jättebra och ni är inte bara Sveriges bästa potatisodlare. Var kaxiga och säg att ni är världens bästa, sa Thomas Carlzon från scenen. 

Förslog export till Norrland

När Patrik Axelsson lämnade över mikrofonen till landshövdingen kom frågan om han hade sett så mycket folk tidigare då intresset för invigningen var stort. 

– På min gamla arbetsplats (IKEA) var det ungefär likadant vid diverse invigningar, säger Thomas Carlzon och fortsätter: 

– Det är helt fantastiskt. Ska man jämföra någonting med Axelssons i Aby så är det att det är potatisens IKEA. 

Han gav också ett tips till Patrik Axelsson innan han klippte av invigningsbandet på scenen. 

– Du får exportera lite till Norrland så de fattar hur man ska äta god småländsk potatis, säger han. 

"Vi fattade ingenting"

När han anlände till gården på lördagsförmiddagen blev han förvånad över hur stort intresset var.

– När vi åkte in här så fattade vi ingenting. Vad är det här? Är det ett nytt varuhus som öppnar eller är det en rockgrupp som spelar? Jag tror inte att man förstår hur mycket folk det är. Vid mitt första besök lovade jag att vara med på invigningen och det var givet för mig, jag kommer direkt.  

Årets potatisfestival satte nytt besöksrekord med 8 000 personer och Patrik Axelsson hade en bra känsla direkt efter invigningen vid 12-snåret. 

– Det är rekordvittring. Vädret är perfekt och med vårt breda program så är det många nya ansikten som jag inte har sett tidigare, sa Patrik Axelsson vid 12-tiden. 

Lång kö för att äta potatis

Gårdens tre stora investeringar, som invigdes av landshövdingen, lockade givetvis en hel del folk och Elisabeth Axelsson pekar också på potatisens betydelse. 

– Det finns ett stort intresse för potatis. Jag är mycket ute i butikerna runt omkring i Kalmar län och var jag än är så frågar folk när de får komma och provsmaka potatis. Kön var lång för att smaka nio olika sorters kokt potatis med salt, det är fantastiskt.  Det är ett viktigt baslivsmedel som man kan göra mycket med, säger Elisabeth Axelsson.

Ett 50-tal utställare, mestadels lokala matproducenter, såg sin chans att visa upp sina produkter och det fanns något att göra för både vuxna och barn. Senaste gången som potatisfestivalen arrangerades var 2016 och nu var den tillbaka med en stor nyfikenhet bland besökarna.

– Vi vill visa vad vi har på landsbygden och visa var Sveriges godaste potatis odlas. Vi är så beroende av alla andra på landsbygden, vi samarbetar med 15 olika gårdar, säger Pattrik Axelsson. 

"Allt kan vi inte avslöja"

Landshövdingen Thomas Carlzon är snabb med att flika in i diskussionen:

– Tack vare att du (Patrik) finns och är så stor så säljer du bygden, marknadsför detta område och sätter Axelssons i Aby på kartan. 

Ska det bli en tradition som kommer tillbaka varje år?

– Jag återkommer med ett svar på den frågan. Allt kan vi inte avslöja i dag, säger Patrik Axelsson och skrattar.

Vad blir nästa stora satsning på gården?

– Det kan jag inte heller säga just nu men det är klart att det finns planer på att göra ännu mer. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt