Annons:

EXTRA: BUTIK I VIMMERBY STÄNGS

Magnus Gustafsson har bestämt sig för att lägga ned butiken La Classe i centrala Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

EXTRA: BUTIK I VIMMERBY STÄNGS

Vimmerby centrum blir en butik fattigare. I mitten av juni stänger Magnus Gustafsson parfymeributiken La Classe.
– Det känns naturligtvis tråkigt, säger han.

Annons:

La Classe har varit Vimmerbys enda renodlade parfymeributik och startades av Monica Gunnarsson för många år sedan. 2016 sålde hon butiken till Magnus Gustafsson – men sedan dess har försäljningen fallit och nu har Gustafsson bestämt sig för att bomma igen butiken för gott.

Sista dagen som butiken hålls öppen blir den 13 juni – exakt tre år sedan Gustafsson tog över.

– Jag har insett att utmaningen att ta över en befintlig rörelse och få med sig kunderna är svårare än jag trodde. Vi tappade många kunder direkt vid övertagandet och tvingades säga upp personal redan första sommaren, säger Gustafsson.

 "En ond spiral"

Andra orsaker till nedgången är ökad press från E-handeln och hårda villkor från leverantörer. La Classe har tappat flera märken sedan volymen minskat.

– Det har varit en ond spiral. När vi tappat kunder på marginalen har vi tappat hela märken och därmed har vi tappat ännu fler kunder.

Gustafsson hade planer på att öppna en E-handel.

– Det fick jag ge upp när jag insåg leverantörernas krav på hur E-shopen skulle se ut och fungera. Det hade blivit så dyrt per månad att jag inte trodde att vi kunde öka försäljningen så mycket.

 "Hade ingen reserv att chansa med"

Andra idéer som att satsa mer på skönhetstjänster har inte fullbordats.

– Jag kanske var otillräcklig i att få till rätt personal och utveckla det projektet. Det misslyckades.

Gustafsson ser en oro för hela handeln i Vimmerby.  

– Det hade varit mycket roligare om man lyckats. Vi har försökt justera oss, men vi har inte haft marginalerna på vår sida. Vi tappade alla intäkter direkt och jag hade ingen reserv som jag ville chansa med. Jag vet inte hur det står till med övriga handeln i Vimmerby och jag hoppas att det inte går lika tungt för dem. I så fall har vi snart ingen lokal handel.

En stor spelare hörde av sig 

Det har funnits intresse att köpa butiken:  

– Före jul var det en stor spelare i branschen som hörde av sig, men sedan rann det ut i sanden. När det gjorde det bestämde jag mig för att det inte går längre. Vi har tappat 50 procent i försäljning i år och tappade även 25 procent i julhandeln.

Beror det mest på E-handeln?

– Jag skulle inte tro att hälften av Vimmerbys befolkning slutat köpa saker ur vårt sortiment 2019, men vi ser även ökad konkurrens i lägre prissegmentet från exempelvis Dollarstore.

Kommer minnas kunderna

Gustafsson stänger inte dörren för att sälja butiken om rätt köpare kommer in i bilden snabbt.

– Det finns inte mycket tid kvar. En köpare är givetvis välkommen att ta del av hur det ligger till, men jag tror att man måste ha något mer än bara produkter. Jag tror att den här verksamheten måste kompletteras om det ska lyckas. 

Kunderna är det Gustafsson kommer ta med sig efter de här tre åren.

– Vi vill tacka alla människor som varit våra kunder. Det är mötet med kunderna som kommer vara behållningen när tiden är till ända.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt