Annons:

Matilda drömmer om att öppna butik med miljön och människan i fokus

Matilda Gustafsson vill att det ska bli enklare att välja rätt. Därför ska hon öppna en butik som inte har några plastförpackningar och sälja skafferiprodukter på lösvikt.

Matilda drömmer om att öppna butik med miljön och människan i fokus

När Matilda Gustafsson blev mamma föll miljön i fokus. Nu vill hon hjälpa andra att välja rätt på ett enklare sätt.

Annons:

Allt mer plast förstör vår jord. Det menar Matilda Gustafsson, som till vardags arbetar som sjuksköterska på psykiatriska mottagningen i Vimmerby. Länge har hon själv plastbantat och när hon handlar har hon alltid tygpåsar med sig för att packa i.

Det började på allvar när jag blev mamma 2013. Då var jag i Malmö och såg en förpackningsfri matbutik. Då satte jag upp det som vision att jag en dag skulle starta en sådan i Vimmerby, säger hon.

 Gjort en intresseundersökning

Länge hade hon funderat och i våras nådde hon punkten då hon kände att det var dags att skrida till verket.

– Jag hade undersökt intresset på Instagram och Facebook och det verkar som att det intresserar folk. Intresset är väldigt stort.

Tanken är att till en början starta en butik som säljer skafferivaror i lösvikt. Istället för inplastade förpackningar så får man själv ha med sig en burk eller skål.

– Papperspåsar går ju också eftersom jorden inte blir så belastad när den ska brytas ned.

 Göra rätt val enkelt

Hon vill göra det enklare för folk att göra bättre val.

– Så som det är nu är det väldigt svårt att undvika inplastade saker när man handlar i butikerna. I min butik ska allt vara bra för miljön och människan, säger hon.

Matsvinnet tror hon också skulle minska i och med det.

– Ofta måste man ju köpa så mycket i taget. Provar man något nytt så händer det att man bara testar en gång och sedan står resten kvar i skafferiet.

 Flera finansiärer via crowdfunding

Det som hindrar Matilda Gustafsson från att köra igång sin verksamhet direkt är ekonomin. Därför har hon startat crowdfunding som innebär att alla som vill kan hjälpa till med finansiering.

– Jag har det via min facebooksida och det är några som redan har satt in pengar. Ändå är det långt kvar till att starta upp.

I dagsläget har hon en enskild firma och helst vill hon ha ett aktiebolag innan hon drar igång.

– Det blir lättare då eftersom man inte är personligt ansvarig utan det blir mer som en firma, säger hon.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt