Annons:

28 år med Rosenkransen –

Vivi Möller har drivit butiken Rosenkransen i många år. Nu funderar hon på att varva ned. Foto: Josefine Antonsson

28 år med Rosenkransen – "Blivit som min partner"

Att erbjuda vackra ting av god kvalitet – som gärna får vara lite udda. Det är Vivi Möllers ambition. 
I hela 28 år har den pigga 79-åringen drivit Rosenkransen i Vimmerby. 
– Butiken har blivit som min partner! 

Annons:

Att öppna den låga trädörren och kliva in på Rosenkransen är som att komma in i egen liten värld. Det är färgstarkt och hemtrevligt. Vackra saker, finurliga skyltar och mysigt inredda små rum så långt ögat kan nå. Kontrasten mot den täta novemberdimman, som ligger som ett tungt och blött täcke över hela Vimmerby, är total. 

– Men julskylta har jag inte börjat med än. Jag tycker att man ska vänta till första advent, skrattar Vivi Möller.
Mysfaktorn är dock hög även utan julpynt och Vivi, som är minst lika färgstark som butiken i sig, berättar att hon alltid vetat exakt hur hon vill ha det. Hon gillar hantverk, färg och form och säljer prylar och plagg som inte finns i ”vanliga” butiker. Allt är handplockat och noga utvalt.

–  Det är svårt att konkurrera med näthandeln nu för tiden. Men jag har många stamkunder, berättar hon.   

"Oerhört givande"

Hur det kom sig att Vivi Möller öppnade butiken för 28 år sedan är en lång historia. I grund och botten handlade det om att hon behövde hitta ett sätt att försörja sig på efter att hennes make blivit sjuk och gått bort i leukemi ett antal år tidigare. Vivi är utbildad kartritare, men några sådana jobb var inte aktuella.

– En dag såg jag en annons i Vimmerby tidning – affär överlåtes.  Jag blev nyfiken och det slutade med att jag fick ta över efter Elsa Pettersson, som öppnade butik i ett av rummen här redan 1965. Då hade jag inte den blekaste aning om hur man drev affär, berättar Vivi.

Den ringa erfarenheten vägde hon upp med ett stort engagemang och tog sig an uppgiften med liv och lust. Mycket tid ägnades åt att få lokalen fin och hitta rätt sortiment. Sedan dess har det rullat på och såhär 28 år senare trivs hon fortfarande bra med sitt jobb.

– Allra roligast är mötet med kunderna. Det är oerhört givande, jag har fått ta del av många levnadsöden genom åren.

Mycket jobb har det förstås varit, inte minst eftersom Vivi inte haft några anställda. Men hon är uppvuxen på gård och van vid att semester och lediga helger inte existerar.

– Jag har ju valt det här livet själv!

Fyller snart 80 år

”Hur länge ska du egentligen hålla på” har Vivi fått höra ganska många gånger de senaste åren – och nu när hon snart fyller 80 har hon till slut börjat planera för att trappa ner.

– Men jag har lite bekymmer med vad jag ska göra i stället. Jag har varit änka sedan 1982 och butiken har ju nästan blivit som min partner. Det är som för Roy i Macken. ”Hej då butiken, vi ses i morrn”, ler hon.

Att få mer tid till med barn, barnbarn och barnbarnsbarn ser hon dock fram emot, liksom att kunna spendera fler dagar vid den lilla stugan vid Nossen.

– Sedan kommer jag att ägna mig mer åt mina intressen, som att teckna, måla och hålla på med hantverk.

Josefine Antonsson

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt julmagasin. Hela magasinet kan du läsa här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt