Annons:

  • Nu kan man tanka lokalproducerad biogas i Målilla

    Nu kan de som äger en biogasbil tanka på Hagelsrums biogasmack i Målilla. Foto: Ossian Mathiasson

  • Nu kan man tanka lokalproducerad biogas i Målilla
  • Nu kan man tanka lokalproducerad biogas i Målilla

Nu kan man tanka lokalproducerad biogas i Målilla

Biogas som fordonsbränsle blir allt mer populärt. Nu kan man tanka biogas i Målilla efter en lång tids arbete. 
– Det är färdigt så långt att det går att tanka, säger Åke Birgersson, vd för Hagelsrums Biogas. 

Annons:

Biogasen är på gång i hela Kalmar län och fyra tankstationer för närproducerad biogas från Hagelsrums Gård utanför Målilla kommer på plats i Målilla, Hultsfred, Vimmerby och Målilla. 

Den nya biogasmacken intill rondellen i Målilla är klar sedan en tid tillbaka och höll den strama tidsplanen som var uppsatt.

– Den första tankningen gjordes den 23 december och macken är färdig så långt att det går att tanka. Det är alltid snurrigt när det ska vara klart före ett visst datum och när man är beroende av teknikleverenser där företag har haft svårt att leverera precis när det ska men Målilla har vi lyckats hantera. Det har inte störts så mycket. Vi får väl ändå säga att vi är nöjda så här långt, säger Åke Birgersson.

Vad återstår innan anläggningen i Målilla är helt klar?

– Det kommer nog ta en liten stund till innan macken är helt komplett. Det ska bland annat komma till ytterligare en kompressorenhet för att det ska finnas dubbel uppbackning så en enhet alltid funkar. Det gör vi mest för driftsäkerhetens skull. Innan den är installerad ska vi ha kommit igång på de andra ställena.

Basen ska vara i Målilla

Hagelsrums Gård har tredubblat sin produktion av biogas med hjälp av ytterligare en rötkammare, som är dubbelt så stor som den förra kammaren som driftsattes 2011. Den ökade produktionen gör att gasen blir drivmedelsgodkänd och ett nytt reningsverk förädlar och gör det till drivmedelsgas. 

Basstationen ska finnas i Målilla och gasen distribueras därefter vidare till Vimmerby, Hultsfred och Högsby. 

– Det är jäkligt skönt att gasledningen och alla andra ledningar från produktionsanläggningen är dragna och klara. Det har ändå fungerat rätt så bra. Vi har fått göra några utryckningar till macken och hjälpa personer som inte riktigt vet hur man ska göra. Vi planerar att ha fler utbildningar framöver så alla blir bekväma med tankningsmomentet.  

"På väg in i fas nummer två"

Upphandlingen med Kalmar länstrafik (KLT) är klar sedan 2011 då det gäller biogas till mindre bussar, taxi och sjukresor från och med 1 januari 2020. 

Hur tycker du att intresset för biogas ser ut?

– Det är väl den delen som vi kommer börja jobba med allt mer framöver. Det dyker upp flera frågor om bränslet, bilarna, kostnadsbilden och hur effektivt det är. Det känns som att vi har lämnat första fasen och att vi är på väg in i fas nummer två. 

Då kan man tanka i Vimmerby

På Älåkraområdet i Vimmerby, vid avfarten till Tuna och i anslutning till Nilsbuss anläggning, är den andra biogasmacken på väg att bli klar. 

– Macken i Vimmerby kommer härnäst. Den ena enheten kom på måndagseftermiddagen och macken ska vara igång om tio dagar så den är nog igång i mitten av januari. Macken i Högsby öppnar i januari. I Hultsfred pågår bygglovsprocessen och vi räknar med att vi ska komma igång med markjobb inom kort och kunna öppna i april. 

Vad möts du av för reaktioner?

– Det är många som tycker att det är bra och häftigt. 

Vad säger du om resan från idé till verklighet?

– Man har väl inte riktigt hunnit fatta det än. Jag vill komma lite längre men det var ett stort steg när den första bilen tankades med biogas. Det är ett stort lass som vi har dragit med Tom (Birgersson) som projektledare. Han har kämpat på olika sätt för att sy ihop allting. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt