Annons:

Vimmerby Handels ordförande: ”Det är katastrof, ärligt talat”

Vimmerby Handels ordförande Björn Johansson är orolig över situationen. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerby Handels ordförande: ”Det är katastrof, ärligt talat”

Många branscher har det svintufft med tanke på coronapandemin. Vimmerby Handels ordförande Björn Johansson är orolig.
– För butikerna är det katastrof, ärligt talat, säger han.

Annons:

Bransch efter bransch lider nu av coronaviruset. Detaljhandeln är förstås en av de värst drabbade. I centrala Vimmerby är det folktomt. 

– Det är riktigt dåligt är det, det finns inget folk på stan alls. Det kanske kommer in enstaka kunder, men de kommer lika fort som de kommer in, säger Björn Johansson, ordförande i Vimmerby Handel. 

"Lika otäck som smittan i sig"

Organisationen har bland annat ställt in sin populära skattjakt.

– Det blir så fel signalvärde. Vi måste bidra med det vi kan för att hindra smittan.

Vid dåliga tider brukar Vimmerby Handel försöka dra folk till stan med olika aktiviteter. Det kortet finns inte i rockärmen i denna kris.

– Det är svårt att skapa aktivitet för man får inte dra ihop folk heller och svårt att aktivera folk när de inte törs gå ut eller rekommenderas att inte gå ut. Vi är vana vid att vi kan arrangera saker och att folket kommer, men det går inte nu. Paniken är lika otäck som smittan i sig. Visst ska man vara försiktig, men jag tycker att det blivit lite överdrivet. Än så länge är vi förskonade i Kalmar län.

Är det oroligt i föreningen?

– Det är klart att handlarna är oroliga och det ska de vara. Jag tror var och en ser över sin situation och det kan bli aktuellt att ändra öppettider. För de som har massa anställda är det ännu mer tufft och vilka lösningar man ser beror på den enskilda handlaren. De större kedjorna i stan har lite mer kraft bakom sig, men de lider över hela landet också.

"Alla är oroliga naturligtvis"

Om någon butik riskerar att slås igen vågar inte Johansson svara på:

– Jag vet inte om man diskuterat det, jag har inte deras ekonomi framför mig så, men alla är oroliga naturligtvis. Det är väldigt individuellt och det är särskilt oroligt när man inte vet hur lång tid det tar. Vet man att det håller i två eller tre månader får man ta beslut utifrån det. Stämningen är god ändå, men det är inte kul. Man vill inte offra liv och lem på det här.

Finns det något man kan göra?

– Det är svårt att aktivera folk när de inte törs gå ut. Några kör ut varor till folk, det är ett sätt. En del försöker visa sig mer på nätet, men alla har inte näthandel heller. Vi får se vad det mynnar ut i över tid.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt