Annons:

  • Åbro i rättslig tvist med restaurang i Boden - vägrar kommentera

    Åbro Bryggeri ligger i en rättslig tvist med en restaurang i Boden, som man anser har gjort sig skyldig till varumärkesintrång.

  • Åbro i rättslig tvist med restaurang i Boden - vägrar kommentera

    Åbro Bryggeri ligger i en rättslig tvist med en restaurang i Boden, som man anser har gjort sig skyldig till varumärkesintrång.

Åbro i rättslig tvist med restaurang i Boden - vägrar kommentera

En varumärkestvist mellan Åbro Bryggeri och puben Bryggmästarn i Boden ledde nyligen till att Bodenföretaget förbjöds att använda sig av kännetecknet ”Bryggmästarn”. Nu överklagas beslutet till högre instans.

Annons:

Tidigare i år godkände Bolagsverket namnet Bryggmästarn i Boden AB. Bryggmästarn startade sedan upp sin verksamhet i Boden i mars i år, och själv beskriver sig företaget som en ”bryggeri- och aktivitetspub”.

Det dröjde inte länge innan Bodenföretaget fick ett varningsbrev från Åbro Bryggeri i Vimmerby.

Åbro har varumärkesskydd för namnet ”Bryggmästaren” (bryggeriets flaggskepp och storsäljare bland premiumöl) inom kategorin dryckesproduktion, och valde senare att stämma Bodenföretaget för varumärkesintrång.

Bryggmästarn å sin sida svarade med att genstämma Åbro för att upphäva skyddet för ordet Bryggmästarens.

Dömde till Åbros fördel 

– Det känns oerhört tråkigt att en så stor aktör som Åbro vill göra anspråk på en svensk yrkestitel och dessutom stämmer företag som använder den. Det finns ingen rimlighet i att en liten brygg- och aktivitetspub i Boden ska stå som motpart när en stor bryggerijätte rullar ut sina kanoner och vill visa sin styrka utan att föra någon dialog innan, sa Rikard Mattsson, delägare i Bryggmästarn, till Affärer i Norr i samband med detta.

Nyligen kom Patent- och marknadsdomstolen med sin dom. I den förbjuds ”Bryggmästarn i Boden AB, för tiden till dess annat har beslutats, vid vite om 200 000 kronor att i pub- eller restaurangverksamhet använda kännetecknet BRYGGMÄSTARN eller väsentligen likartade kännetecken”.

Kommenterar inte pågeånde rättsprocess

Bodenföretaget har dock valt att överklaga, och häromdagen damp det ner hos Patent- och marknadsöverdomstolen,

I det skriver man, genom sitt juridiska ombud, att beslutet bör hävas med omedelbar verkan. Bland annat anser man att Åbro inte har lyckats förklara ”hur namnet på en restaurang i en mindre ort med ca 30.000 invånare i Norrbotten skulle kunna anses förringa värdet på Åbros varumärke för en ölsort”.

Vi har sökt Åbros vd Henrik Dunge, men i ett mejl låter företaget meddela att man inte gör några uttalanden gällande varumärkestvisten eftersom att det är en pågående rättsprocess.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt