Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Vimmerby. Genom att använda Dagens Vimmerby tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta

Annons:

  • Kjell Hedborg och Annika Bogren skålar efter en lyckad guidning på Åbro under ölets dag.

  • Två extra rätter har satts in på menyn idag med öl om ingrediens. - Det är jättekul, säger Magdalena Askervall, inlånad köksmästare

  • Många var ölsugna efter guidningen.

  • Maria Wester, besöksansvarig, ser att intresset för öl ökar.

  • Irene Danielsson, informationsansvarig, och Lennarth Anemyr, bryggmästare, visar upp humlen som finns på Brygghusets framsida. - Förhoppningsvis kan vi brygga med den nästa år, säger Lennarth Anemyr.

Kö innan öppning på ölets dag

Idag på Ölets dag erbjöd Åbro Bryggeri i Vimmerby gratis guidning och kön ringlade lång redan innan öppning.

Annons:

Ölets dag firas över hela landet och även på Åbros Bryggeri. Att öltrenden har vuxit är något som märks men enligt Irene Danielsson, informationsansvarig på Åbro, efterfrågas även den vanliga svenska lagern.

- Många dricker suröl och andra spännande smaker men vi ser att det man dricker efter att man till exempel klippt gräsmattan är vår vanliga svenska lager. Därför brukar vi kalla den för den perfekta gräsklipparölen, säger Irene Danielsson och skrattar.

 Intresset har ökat

Lennarth Anemyr är bryggmästare och han håller med. Han ser också att efterfrågan på alkoholfri öl ökar och menar att intresset för öl ökar över hela landet.

- Jag står ofta på mässor och de frågor jag får nu för tiden är inte alls som förr. Nu märker man att intresset för själva ölen är större och konsumenterna ställer högre krav på råvarorna, säger han.

Idag har guidningarna på Åbro Bryggeri varit gratis eftersom man firat ölets dag. Redan på förmiddagen innan öppning stod över 100 personer i kö för att få komma in.

- Det är jätteroligt att så många vill delta i guidningen, säger Irene Danielsson.

 Besöken ökar för varje år

Besökssiffrorna den här dagen ökar för varje år och det tycker Maria Wester, som är besöksansvarig, är jätteroligt.

- Idag har vi fyra turer och på de två första har det varit fullt, säger hon.

Hon ser att det uppskattas att man delar med sig av ölkunskaperna och att många är nyfikna på hur det fungerar.

Några som njutit av ölets historia är Annika Bogren och Kjell Hedborg som egentligen är bosatta i Bromma men har sommarhus i Målilla.

- Jag har jobbat på ett stort läskföretag och jag blev nyfiken på hur det såg ut här, säger Kjell Hedborg.

Skicklig guide

De tycker att guiden var skicklig eftersom de fick mycket och bra information om hur bryggeriet fungerar. Kjell Hedborg kände igen många av processerna när han jämförde med sin gamla arbetsplats.

- Jag visste inte så mycket om cidern och det var kul. Det exporteras väldigt mycket utomlands.

Magdalena Askervall är inlånad köksmästare från Stockholm. Där arbetar hon som kökschef på en av Stockholms Åbrokrogar.

- Jag tänkte att det kunde vara roligt att hänga i Vimmerby en sommar, säger hon.

Större här än i Stockholm

Besökstrycket är extremt idag och hon tror att ölets dag är större här än i Stockholm.

- I Vimmerby är det en tradition så jag tror att många Vimmerbybor kommer idag. Dessutom finns det inte så många krogar här som det finns i Stockholm. Det betyder ju att folket kommer hit till oss.

Som köksmästare serverar hon utöver, a la carte, idag två rätter som har öl som ingrediens.

- Det är lite extra kul och gott, säger hon och ler.

Annons:

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

Annons:

Annons:

Blackstad IF firar 90 år

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Gå tillbaka till mobilversion