Annons:

Vill se tågstopp i Gullringen – då kan det bli verklighet

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) vill att Kustpilen stannar i Gullringen framöver. Bilden är ett montage. Foto: KLT/Simon Henriksson

Vill se tågstopp i Gullringen – då kan det bli verklighet

Att ta tåget till och från Gullringen kan bli möjligt igen. Efter beskedet att BoKlok är en av vinnarna i den statliga bostadsupphandlingen vill majoriteten lyfta upp frågan. – Nu har vi mer tyngd bakom oss, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

På 1990-talet slutade Kustpilen att stanna vid järnvägsstationen i Gullringen. 

Sedan dess har ortsbor och samhällsföreningar flera gånger tryckt på för att tåget ska stanna i samhället igen. 

Nu kan det bli verklighet. 

Efter beskedet att BoKlok blev en av fyra vinnare i den stora statliga bostadsupphandlingen vill den lila majoriteten göra allvar av frågan. 

– Vi tror att det är viktigt att få till ett tågstopp i Gullringen. Det skulle göra att nya medarbetare, om BoKlok behöver det, kan pendla dit i ett första läge, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

Hur ska ni arbeta för att få till det?

– Vi måste försöka påverka Kalmar Länstrafik och Landstinget. Det har vi gjort tidigare också, men nu har vi ytterligare ett tungt argument och det är arbetsmarknadssituationen. Det är promenadavstånd från tågstationen till BoKlok och det skulle vara väldigt bra för arbetare att kunna åka tåg till Gullringen. 

"Trycka på"

Sträckan på Stångådalsbanan mellan Kisa och Vimmerby är 42 kilometer. Det är den längsta utan stopp på hela sträckan mellan Linköping och Kalmar. 

– Helen (Nilsson, vice ordförande i kommunstyrelsen) och jag pratade om det direkt efter mötet och Helen sitter ju med i Trafikstyrelsen för kommunens räkning. Så vi kommer att trycka på. 

Vad skulle det kunna betyda för Gullringen och kommunen?

– Då skulle man kunna få den arbetskraft man behöver enklare och lättare. Man skulle kunna få arbetskraft från Linköpingsområdet och ned till Blomstermåla i alla fall, som skulle kunna pendla. I slutändan skulle det kunna leda till, om man får ett fast och trivsamt jobb, att man flyttar till kommunen och kanske till Gullringen. 

"Ett par månader"

Tomas Peterson (M) tror att tåget skulle kunna stanna ganska snart i Gullringen. 

– Det är förhållandevis enkelt om man jämför med andra åtgärder, som att bygga bostäder. Det skulle gå på några månader. Jag skulle säga att nästa tidtabellskifte är realistiskt i alla fall. 

BoKlok har hittills inte velat kommentera hur många nya jobb som kan skapas. Hjältevadhus, som också tog hem upphandlingen, kommer att starta upp en ny fabrik i Hultsfred, vilket kan ge ett par hundra nya jobb.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt