Annons:

Moderaterna sa nej:

Marie Nicholson och hennes moderater säger nej till höjd maxtaxa inom äldreomsorgen. Foto: Simon Henriksson

Moderaterna sa nej: "Kanske är slut på lunch eller fika för äldre"

Socialnämnden höjer maxtaxan inom äldreomsorgen, men Moderaterna sade nej. – Det kommer vara många äldre som får svårt med det där lilla extra i vardagen, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i nämnden.

Annons:

Socialdemokraterna och Centerpartiet sade på torsdagen ja till en höjning av maxtaxan inom äldreomsorgen i Vimmerby kommun. Det innebär en höjning på 221 kronor i månaden för de äldre. 

– Vi har sagt nej till det här, men vi har full förståelse för att pengarna behövs. Vi tror dock att effekten på individen blir alldeles för hård. Man motiverar det med att man kan höja maxtaxan för att pensionerna ökar, men det ökar på 40-talisterna. Flest insatser har vi för de äldre som är 80 år eller äldre, det är där vi har den stora mängden, säger Marie Nicholson (M), som sitter som vice ordförande i socialnämnden. 

Beslutet kan innebära att de äldre måste välja bort vissa saker, tror hon. 

– Många har låga pensioner, men kanske ändå har någon tusenlapp kvar. 200 kronor kan göra stor skillnad och vi tror att det är många som det drabbar. Det handlar om en guldkant på tillvaron, det kanske är deras dagstidning eller deras lunch eller fika. Äldre kan inte skaffa sig ett extrajobb direkt, ålderdom är bestående. Därför känner vi att det här påverkar för mycket. 

"Klarar inte det nu"

Moderaterna säger inte att man är emot en höjning för evigt, men hade inte velat genomföra den just nu. 

– I små steg och inte under den här mandatperioden. När 40-talisterna blir den här stora gruppen, så är det mer aktuellt. Jag kan gå till min egen farmor som är 94 år och de 500 kronor hon får över kanske hon använder till ett par skor eller en bukett blommor. Det kommer vara många äldre som inte klarar av det nu. 

250 000 kronor är inte tillräckligt mycket?

– Det är för lite pengar för att det ska ge en effekt, anser vi. Vi ser till individerna och vi har faktiskt redan höjt skatten för dem den här mandatperioden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt