Annons:

"Jag har tagit ett beslut och jag kommer fortsätta kämpa", säger Helen Nilsson till vår tidning. Foto: Simon Henriksson

Här är oppositionsrådets besked om framtiden – har bestämt sig

Hon har inte velat ge något klart besked kring sin framtid. Nu levererar Helen Nilsson ett tydligt besked om sin framtid till Dagens Vimmerby.
– Jag vill köra vidare. Jag kommer fortsätta kämpa, säger socialdemokraten.

Annons:

Helen Nilsson har många år inom kommunpolitiken bakom sig. Hon har varit vice ordförande i kommunstyrelsen, kommunalråd under majoritetstiden med Moderaterna och oppositionsråd i flera omgångar.

Hon har fyllt 63 år och i en lång intervju med Dagens Vimmerby för drygt ett år sedan tvekade hon.

– Jag är över 60 år nu och hur länge orkar man? Jag skulle kunna fortsätta, men vi är inte där än. Dels tar det ett par år innan vi är framme i valet, dels vet jag inte hur jag tänker om framtiden då? Det vet jag inte. Förhoppningsvis har jag barnbarn då också. Det skulle jag värdera högt, sa hon då.

Nu, med knappt ett år kvar till valet, är hennes beslut fattat.

– Jag har tagit ett beslut och jag kommer fortsätta kämpa. Jag är redo att stå överst på listan om partiet vill det och jag är redo att vara vår kommunalrådskandidat, säger socialdemokraten Helen Nilsson.

Har det varit ett svårt beslut?

– Nej, inte särskilt men jag har fått väga för- och nackdelar mot varandra. Jag kom nyligen fram till att jag känner mig i form för det. Man måste överväga hur mycket tid man är villig att lägga och nu har jag tagit mig en rejäl funderare. 

Räknar du med att få förtroendet av partiet?

– Det kan jag inte vara helt säker på. Det omprövas varje gång och övriga får diskutera mitt namn. Det är jag förberedd på och fullt införstådd med. 

"Känner inte så nu"

Under den kommande mandatperioden uppnår Helen Nilsson pensionsålder. Kommer hon fortsätta även över den?

– Jag fyller 65 under mandatperioden, men det är inte förrän 2023. Jag får ta mig en funderare på det. Som jag känner nu skulle det vara okej, men man får ta det när det kommer. Man kanske känner att "nu orkar eller vill jag inte mer", men så känner jag inte nu. 

Så målet är att stå högst upp på er lista?

– Ja, det kan man säga är ett mål. Jag är beredd att göra det. 

Led stort valnederlag

I valet 2018 led Socialdemokraterna ett historiskt stort nederlag. Partiet tappade 14 procentenheter och övergavs av var tredje väljare. 

– Vi gjorde ett svagt val, så är det. Det går inte att säga något annat. Jag hoppas verkligen att väljarna har glömt debatten som var den mandatperioden och istället ser hur mycket pengar den socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till i vår kommunen. Vissa saker ser bättre ut och går bättre, men det beror till stor del på regeringens tillskott.

Hur ska ni kunna locka tillbaka tidigare S-väljare?

– Med socialdemokratisk politik naturligtvis. Vi har fått rannsaka oss själva. Det har varit mycket styr den här mandatperioden, men jag ser inte att det kommer fram så mycket nytt. Det saknar jag från majoriteten. Sakerna vi genomförde är verkställda och nu måste man börja ta nya beslut. 

Helen Nilsson tycker att det finns tendenser till att Vimmerby är på väg att stagnera.

– Och det vill jag inte ska hända. Vi behöver sossepolitik i Vimmerby kommun. Vi behöver fortsätta med vår värderingspolitik och utveckla Vimmerby. Vi skapade förutsättningar för utveckling under den förra mandatperioden. Nu har det gått i stå. 

Vilka skulle ni kunna bilda majoritet med vid valseger?

– Jag tror att vi tjänar på att föra socialdemokratisk politik och man ska inte vara så maktkoncentrerad att man bestämmer det nu. Jag vet att de partier som sitter i majoritet bestämde redan inför den här perioden att det var ett långsiktigt samarbete. Det kan man tänka, men tiderna förändras och samarbeten förändras. Det ser vi ju även på nationell nivå. Jag tycker alla bör ta sig en funderare på det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt