Annons:

Kommunalrådet ser ingen tystnadskultur:

Kommunalrådet Jacob Käll (C) känner inte igen bilden av en tystnadskultur i kommunen. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet ser ingen tystnadskultur: "Känner inte igen den bilden"

Vittnesmålen har varit många om att det finns en utbredd tystnadskultur i Vimmerby kommuns organisation. En bild som kommunalrådet Jacob Käll (C) inte har sett.
– Jag har hört förvaltningschefer som säger motsatsen, säger han.

Annons:

Både gällande den granskning Dagens Vimmerby genomfört och kring omorganisationen på biblioteket framkommer uppgifter från flera olika håll om tystnadskultur inom Vimmerby kommun.

Medarbetare som inte offentligt vågar stå för sin kritik eller berätta om händelser öppet med rädsla för vad det ska innebära för dem. 

Kommunalrådet Jacob Käll (C) känner inte igen den bilden.

– Finns det en tystnadskultur är inte det bra i någon organisation. Jag känner inte igen den bilden, att det skulle finnas en tystnadskultur i Vimmerby kommun. 

Många framför att det finns en utbredd tystnadskultur i kommunen?

– Det är inte min bild, men jag kan inte säga emot den som säger det eller tycker att det finns. 

Hur är din bild?

– Jag har aldrig fått till mig att det är en tystnadskultur. Jag har hört förvaltningschefer säga motsatsen, men jag känner också till att det talats om det under en period. Men jag har fått höra från chefer och andra tjänstemän att man inte uppfattar det så och att man inte känner igen det. 

"Inte den bild jag har"

Tidigare räddningschefen Stefan Larsson har pratat om en utbredd tystnadskultur i kommunen och flera andra, tunga uppgiftslämnare har krävt anonymitet av rädsla för repressalier för att berätta om sina upplevelser.

– Jag kan inte säga att så är det inte om folk säger det. Man ska ha respekt för den synpunkten eller den upplevelsen. Jag kan inte säga emot det, men det är inte den bild jag har.

Både gällande den granskning vi har gjort och det som framkommit kring biblioteket dyker ordet "tystnadskultur" ofta upp. Varför tror du det är så?

– Jag tänker att man kan ha en diskussion med facken om de upplever att det förekommer en tystnadskultur. De borde få rapporter om det förekommer en tystnadskultur. Jag har inte uppfattat det i olika dialoger, men vi måste tala om det för jag känner inte igen det. Vi bör ha en diskussion om det, men jag kan känna att vi borde få signaler från facken om det är så. 

Är det ett problem om det finns upplevelser om en tystnadskultur i offentlig miljö?

– Klart att det är ett problem. I en sund organisation ska man kunna tala om både det som fungerar bra och det som fungerar mindre bra. Upplever man att man inte kan det, så är det inte bra. Jag tänker att man måste ta sådan kritik på allvar och det är värt att titta på om det verkligen är så.

"Givetvis viktigt"

Varken kommunalrådet Jacob Käll (C) eller kommundirektören Carolina Leijonram har velat kommentera vår granskning. Bland annat har man anfört att det rör sig om påståenden från anynoma källor som ett skäl.

Kan man inte se det som sin enda möjlighet eller utväg för att slå larm om man upplever en tystnadskultur?

– Jo, så kan det vara. 

Hur ser du på att ni inte vill bemöta eller kommentera det?

– Vi har begärt en granskning efter det ni har lyft. Vi får se vad den granskningen säger.

Vad tänker du om meddelarfrihet och att man har rätt att slå larm?

– Det är givetvis viktigt.

Jag tänker kopplat till att ni inte vill kommentera det.

– Vi tar det på allvar genom att göra den här granskningen. Vi vill göra den här granskningen och på så sätt tar vi upp det som en allvarlig fråga.

Men ni har inte velat ställa upp på intervju kring de frågor vi har?

– Det har vi gjort. Det utkast till artikel som vi sa att det räcker att bemöta på det här sättet. Efter det har vi haft pressträff med er.

Det är många frågor som inte blev besvarade då. Det finns även företrädare från partier som varit kritiska till att man inte ställt upp på intervju med media. Vad tänker du om det?

– För mig är det viktigt – och vi har pratat om det internt – att vi ska svara på frågor, vara öppna och transparenta. Är vi inte det finns det all anledning att bli bättre.

Är det problematiskt att bemöta eller kommentera uppgifter från källor som är anonyma?

– Jag tycker alltid det är svårt att bemöta anonyma påståenden och debattinlägg. Jag tycker vi ska kunna ta det öppet, det är alltid bättre. Men vågar man inte ta det i sin egen arbetsgivarorganisation är det allvarligt.

Om man inte vågar göra det för att man tycker att det finns en utbredd tystnadskultur?

– Det är inte bra om det är så. 

Hur är din bild av det klimatet i Vimmerby kommun om du får beskriva med egna ord?

– Jag känner inte igen det. Jag kan inte bemöta någon som säger att det är en tystnadskultur. Det är enklare om den personen kommer till mig och säger det. Men jag har inte hört det, tvärtom.

Med tvärtom menar du att det är ett öppet och bra klimat?

– Ja, alltså, jag har hört chefer och tjänstemän som anser att det inte finns en tystnadskultur.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt