Annons:

Kommunalrådet: ”Vi har privata intressenter för tomterna”

Tomas Peterson (M) vill se fler bostäder i Vimmerby – men hoppas att kommunen slipper bygga dem. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet: ”Vi har privata intressenter för tomterna”

Centerpartiet vill att Vimarhem planlägger för byggnation av två fastigheter i Vimmerby – redan i år. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) sågar förslaget.
– Vi har varit i kontakt med flera privata aktörer under de senaste veckorna, säger han.

Annons:

Centerpartiet vill bygga cirka 30 lägenheter på fastigheterna Uven och Pistolsmeden i Vimmerby. Uven ligger mellan Kharma och församlingshemmet och Pistolsmeden mittemot Preem. Någon kostnad för projekten kunde partiet inte presentera i dag – men det är inte därför som kommunalrådet Tomas Peterson (M) ogillar förslagen.

– Vi har en bostadsförsörjningsplan på gång och jag tycker att vi ska invänta den innan vi tar ett längre steg. Jag ser mycket hellre att det finns privata aktörer som bygger och det finns intresse. Det är bättre än att vi använder kommunala investeringsmedel.

”Granen närmast”

Enligt Peterson har kommunen varit i kontakt med flera aktörer under den senaste tiden.

– Det handlar om både lokala och nationella aktörer. Man har frågat efter tillgängliga tomter och vi har presenterat de som nämns här. Vi har också pekat på tomten där Sibylla låg tidigare. Där har kommunen mark och det är bra förberett för byggnation.

Vilken tomt är mest aktuell för externa aktörer?

– Närmast är Granen. Där vill vi se en extern intressent som förvärvar hela Granen med krav på att bygga en fjärde huskropp.

Riksbyggen är fortfarande aktuell som köpare av Granen.

– Men det finns andra intressenter också.

Är Riksbyggen intresserat av fler tomter i Vimmerby?

– Det kan jag inte kommentera.

Vill sälja en del av beståndet

Peterson uppskattar att det behövs cirka 75 bostäder ytterligare i Vimmerby – och hoppas att kommunen nått dit om max fem år.

– Det behövs nya bostäder, men det behövs också ett varierat bestånd. Kommunen ansvarar för planer och tomter i den mån det är kommunal mark och ska medverka till att det byggs. Kommunen ska också ta ansvar för att bygga om det inte finns andra möjligheter men det gör det nu och i första hand tycker jag att vi ska köra på det. Vi vill också skapa en strategisk grupp som jobbar med bostadsfrågorna, vi måste vara mer långsiktiga.

Vimarhem har under lång tid hävdat att det är omöjligt att bygga med dagens regelverk.

– Vi är inte emot att Vimarhem bygger, men det ska självfinansieras i så fall. Jag tycker att det är en bra lösning att sälja en del av beståndet i så fall och tycker att Vimarhem ska utreda det.

”Hade varit trevligt…”

Peterson säger så här om Centerpartiets utspel i dag:

– Det är upp till varje parti att ta olika initiativ, men vi har börjat föra en dialog och då tycker jag att det kan vara trevligt om de har en dialog med oss också.

Är det något av de här förslagen som ni kommer stötta?

– Jag kan inte svara på det. Vi måste diskutera det, både inom partiet och inom majoriteten.

Vilket förslag tycker du bäst om?

– Jag tycker sämst om Uven. Där är det klart lämpligast att en extern aktör bygger. Jag har lite dålig pejl på hur långt gången diskussionen är, men man har kommit med förslag om hur bygganden kan se ut. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt