Annons:

Sverigedemokraterna i regionen vill att man tillsammans med länets kommuner förbereder boendeplatser för krigsflyktingar från Ukraina. Foto: MostPhotos

SD i regionen: "Alltid för att ta emot riktiga flyktingar"

Sverigedemokraterna i regionen vill att man tillsammans med länets kommuner förbereder boendeplatser för kommande krigsflyktingar från Ukraina.
– Vi är alltid för att ta emot riktiga flyktingar, säger Martin Kirchberg (SD).

Annons:

Partiet vädjar till regionfullmäktige att omedelbart inleda humanitära insatser till stöd för Ukrainas befolkning.

"Vårt förslag är att Region Kalmar län ska skicka sjukvårdsmateriel och läkemedel till Ukraina", skriver partiet i ett pressmeddelande.

SD vill även att regionen, tillsammans med länets kommuner, förbereder boendeplatser för kommande krigsflyktingar från Ukraina.

"I Västra Götaland och Dalarna har man inlett hjälpinsatser och vi vädjar till regionfullmäktige att Region Kalmar län ska göra samma sak. Vi inser att detta beslut behöver fattas skyndsamt och därför väcker vi förslaget som ett extra ärende direkt på regionfullmäktige", skriver partiet.

Att partiets åsikt länge har varit att "Sverige är fullt" och att Sverige inte kan ta emot fler människor på flykt kommenterar Martin Kirchberg så här:

– Vi har alltid varit för att ta emot riktiga flyktingar och i det här läget är det krigsflyktingar vi pratar om. Det handlar om en tillfällig tillflyktsort medan situationen i Ukraina är så pass osäker. Det råder krigstillstånd och när situationen stabiliserats är vår utgångspunkt att de ska återvända till sitt hemland. Det är vår skyldighet som är ett nära grannland att ställa upp.

De som har kommit till Sverige från Syrien eller Afghanistan är inte riktiga flyktingar?

– Det är inte bara vi som säger det. Frågan är naturligtvis inte svart eller vit, men många som sökt asyl saknar skyddsbehov. De vill helt enkelt skapa sig ett bättre liv. Här pratar vi om krigsflyktingar. 

Ska inte ukrainarna, med tanke på er tidigare logik, tas om hand i deras absoluta närområde?

– Det ska de givetvis och det görs redan. Både Ungern och Polen har tagit emot många och tittar man på vilka resurser de har är inte dessa oändliga. Sverige har en roll att fylla i det läget.

"Omöjligt att säga"

Sverigedemokraternas Martin Kirchberg tror att det finns goda möjligheter att hitta en bred enighet kring frågan.

– Det ena rör sjukvårdsmateriel och det är det regionen som själva rår över. Det finns också en möjlighet att skapa boendeplatser, men det måste skötas tillsammans med kommunerna och det tror jag att fler inser nödvändigheten med. 

Med tanke på att Sverige varit fullt enligt er tidigare. Hur många har vi kapacitet att ta emot?

– Det är omöjligt att säga en numerär. Vi vet inte heller hur stort behovet kommer bli. Många ukrainare tar hjälp av släktingar och vänner för att skapa egna tillflyktsorter och i det fallet träder civilsamhället in.

Regionfullmäktige hålls på torsdagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt