Annons:

KD får igenom motion om sänkt avgift för strandnära bygglov

Gudrun Brunegård (KD) fick igenom sin motion om sänkt avgift för strandnära bygglov.

KD får igenom motion om sänkt avgift för strandnära bygglov

Avgiften för att söka bygglov i strandnära tomter är betydligt högre än vanliga bygglov. Det föreslog Kristdemokraterna att ändra på i en motion. I går fick motionen bifall av fullmäktige.
– Det är förstås glädjande, säger motionären Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

I december skrev Kristdemokraterna ett motion om att sänka kostnaden för att ansöka om bygglov i strandnära tomter rejält. KD ville sänka avgiften från dagens 7 088 kronor till exempelvis 1 000 kronor.

Motionen föreslogs att avslås av både miljö- och byggnadsnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott. 

Efter att Claes Wetterström (M) föreslagit för majoritetsgruppen att bifalla motionen svängde den lila majoriteten. Kommunstyrelsen ställde sig bakom att bifalla motionen, även om Centerpartiet och Vänsterpartiet fortfarande ville avslå den. 

– Det känns väldigt glädjande. I beredningen hade man pekat på att det är en bra motion, men man såg svårigheter i att genomföra den, man var tveksam till det. Nu blir resultatet att motionen bifölls, men med den öppna skrivningen som vi hade gjort i att-satsen att man ska sänka avgiften från 7 088 kronor till exempelvis 1 000 kronor, säger Gudrun Brunegård (KD), som författat motionen. 

"Väldigt glädjande"

Nu blir det kommunstyrelsens uppdrag att fram vad kostnaden ska sänkas till och hur det ska gå till. 

– Det finns en fastställd taxa för Hultsfred och Vimmerby som är beräknad för kostnaden av handläggningen. I sådana fall, nu när motionen bifölls i Vimmerby, behöver vi hitta något sätt att hantera mellanskillnaden, om nu kommunstyrelsen skjuter till det eller inte, men det är upp till dem att finansiera det. 

Att motionen bifölls gjorde Gudrun Brunegård (KD) euforisk.

– Det är väldigt glädjande. I Vimmerby har vi väldigt många sjöar och andra vattendrag, det finns stora förutsättningar för attraktiva boenden och det kan göra att man väljer att bosätta sig här. Att betala 7 088 kronor för att söka och ändå inte veta, för att man kan få avslag, gör att många nog drar sig för det. Med den här lägre summan vågar man nog.

Niklas Gustafsson (M) ville göra ett tilläggsyrkande om att det endast ska gälla permanentbostäder och inte exempelvis bastubyggnationer. 

Det hamnar också på kommunstyrelsens bord och den utredning som följer.

Centerpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot att motionen bifölls. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt