Annons:

Moderaterna hade dömd person på listan:

Marie Nicholson (M) tror inte att partiets förtroende hos väljarna har skadats. Foto: Pressbild

Moderaterna hade dömd person på listan: "Kände inte till den här bakgrunden"

Under torsdagskvällen presenterade Moderaterna 30 namn till valet i höst. Natten mot fredag ströks en kandidat som dömts till rättspsykatrisk vård för ett flertal brott.
– Vi fick vetskap om det här väldigt sent i går kväll, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Dagens Vimmerby upptäckte sent på torsdagen att en av Moderaternas kandidater till kommunvalet i Vimmerby är polisanmäld cirka 200 gånger och dömd till rättspsykatrisk vård för omfattande brottslighet innefattande bland annat misshandel, ofredande, olaga hot, hot mot tjänsteman samt olaga förföljelse av såväl enskilda som myndighetspersoner.

Under natten mot fredag korrigerade Moderaterna själva sin lista och hade då tagit bort den dömde kandidaten.

– Vi fick vetskap om det här väldigt sent i går kväll. Efter det har vi varit i kontakt med kandidaten, haft samtal inom nomineringskommittén och med delar av styrelsen. Vi har en kandidatförsäkran i partiet som innebär att det är kandidatens ansvar att informera nomineringskommittén om dennes bakgrund och om det finns något som kan bli medialt, om man exempelvis förekommit i en brottsutredning eller pågående rättsprocess. Det har inte den här kandidaten gjort och vi kände inte till den här bakgrunden, säger Marie Nicholson (M).

Strök kandidaten

Moderaterna strök kandidatens namn från listan omedelbart efter att man fått vetskap om kandidatens förflutna.

– Just nu pågår en dialog och vår förhoppning är att han själv avsäger sig platsen på eget bevåg. Annars kommer han att bli struken från listan av nomineringskommittén. 

Vad gör ni själva för bakgrundskontroll på de kandidater ni presenterar?

– I de allra flesta fall är det personer som är kända för oss och som vi har haft kontakt med länge. I det här fallet är det en person som vi inte haft kontakt med länge men under en tid. Vi brukar också se över sociala medier och tala med människor som tipsat eller rekommenderat om personen. Det gör vi med alla nya kandidater. Men det är kandidatens ansvar att informera om det finns något i bakgrunden som kan tänkas att bli medialt på något sätt eller innebära en förtroendeskada för denne som person.

Att köra med öppna kort är viktigt, säger Marie Nicholson.

– I förtroendebranschen handlar det inte bara om att få väljarnas förtroende utan också om tillit till varandra. Man måste ha öppna kort och vara transparent med vad man har med sig. Är man dömd för något, har avtjänat sitt straff och tagit sig tillbaka till sitt liv och är en föredömlig person är det bara att applådera. Men det måste man dela med sig av. 

"Har inte nolltolerans"

En snabb googling på kandidatens namn kan leda till att man misstänker att hen varit i klammeri med rättvisan.

– Vid de tillfällen jag gjort det tidigare har det inte upptäckts, men vi kan förstås ångra att vi inte gjort mer. Men det här är ett ansvar kandidaterna bär själv i och med kandidatförsäkran. 

Har du själv läst domen nu?

– Jag gjorde det sent i natt, men det är inte det vi har baserat det här på utan på att man inte delat med sig av det här.

Hade den här personen kunnat kandidera för er om man berättat om sin bakgrund?

– Då hade vi haft något att ta ställning till, men jag kan inte svara på det nu. 

En person kan ha gjort dumma eller felaktiga saker i sitt tidigare liv. Kan man vara dömd för brott och företräda Moderaterna i Vimmerby?

– Vi har inte nolltolerans, men man måste kunna köra med öppna kort. Vi har nolltolerans mot att man döljer information. Ska någon kunna stå kvar på vår valsedel måste vi kunna backa upp den personen. 

Hur har kandidaten tagit det här?

– Vi har bara haft en kort dialog nu på morgonen och inte något längre samtal. Säkerligen finns det en besvikelse och personen är naturligtvis välkommen att arbeta med kampanjer, vara medlem och söka förtroende i framtiden när det här är känt. Men det är inte aktuellt i det här valet. 

Tror inte väljarnas förtroende skadats

Marie Nicholson tror inte att Moderaterna kommer påverkas av det här i valet.

– Det är sådant som händer och kanske är vi lite mer försiktiga nästa gång och gör en mer noggrann koll. Men vi jobbar mycket med tillit och man ska inte behöva leta efter gamla domar. Jag tror inte det här kommer få någon betydelse.

Tror du väljarnas förtroende för er är skadat?

– Nej. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt