Flera lekplatser i kommunen ska avvecklas. Bilden är en genrebild.
Foto: Bildbyrån
Under lång tid har flera av kommunens sammanlagt 30 lekplatser varit i stort behov av upprustning. En hel del utrustning har inhandlats, men man har ändå behövt invänta den kommande lek- och badplatsstrategin som kommunen jobbat på.
Nu har den klubbats i kommunstyrelsen och ska vidare till kommunfullmäktige för avgörande.
– Det här är ett pågående arbete och en del saker har vi velat vänta med tills en ny strategi är klar. Men för den sakens skull har vi inte lagt allt i malpåse. Förra året köpte vi in lekutrustning för 2,5 miljoner kronor varav 600 000 kronor var till skolgårdarna och förskolorna. Det mesta är magasinerat, men vi köper för två miljoner i år och fortsätter investera de kommande åren. Vi har laddat för att få den här strategin klar och vill skapa goda förutsättningar för lek för att stärka attraktionskraften, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.
Den nya strategin är tänkt att vara tioårig och ska vara en långsiktig plan för drift, utveckling samt avveckling av kommunens lekplatser. Badplatserna, nio till antalet, kommer vara kvar men ett antal av de 30 lekplatserna kommer att avvecklas.
– Här är tanken att en del ska utvecklas, en del ska bevaras och underhållas. Några ska också avvecklas, men då satsas det mer på andra. Det handlar om att göra dem mer attraktiva. När det gäller avveckling så sker det stegvis. När något går sönder, så byts det inte ut, säger Ola Gustafsson.
"Sker inte omedelbart"
Lekplatserna som kommunstyrelsen nu vill avveckla är Dalagatan i Gullringen, Klintgatan och Sevedegatan i Storebro, Industrigatan i Södra Vi samt Sandstensgatan, Höganäsgatan och Sibeliusgatan i Vimmerby. Flera parametrar, som antalet barn i hushåll nära lekplatsen och nyttjandegrad, har vägts in. Flera lekplatser i Vimmerby och Södra Vi ska utvecklas samt lekplatsen i Frödinge.
– Även om det står att en lekplats ska avvecklas innebär det inte att det sker omedelbart. Men det kommer inte satsas några nya pengar på den och när den inte fungerar längre avvecklas den, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).
– Men då kommer samtidigt en lekplats i närheten att utvecklas. Det blir en naturlig följd och då kommer de som det inte satsas på att fasas ut. Vi har ett skriande behov av bättre lekplatser och det är vi väl medvetna om. Det här är ett väldigt bra steg framåt och det kommer märkas redan i vår, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Samtidigt är tanken att det här ska vara en tioårig strategi och hur situationen ser ut i början av 2030-talet är förstås svårt att sia om.
– Det kan hända saker. Nya bostadsområden kan växa fram, det kan ske generationsväxlingar och det får man ta hänsyn till i det praktiska arbetet kring lekplatserna. Man kanske får frångå strategin om verkligheten förändras, säger Jacob Käll.
Barn har fått tycka till
Förskolebarn har fått varit med och tyckt till.
– Barnen har fått rita och på någon förskola röstade man med hjälp av legoklossar. Det är på sitt sätt också en demokratisk fostran. Att barnen är med och får vara delaktiga är helt överensstämmande med Barnkonventionen, säger Ola Gustafsson.
En ambition från kommunen är också att Vimarparken, som ligger mellan tennishallen och Vimarhaga, ska bli en generationsövergripande lekplats.
– Den kommer vi satsa lite extra på och har redan gjort. Där pratar vi om en stor lekplats, som kan bli en hel utflykt för en familj. Det är ett lämpligt ställe för en generationspark för både ung och gammal.