Annons:

Sänker avgift för ex-kommunalrådets företag med 75 procent

Lars-Inge Green (S) är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden som valt att sänka Björkbackens avgift med 75 procent. Foto: Rebecka Fredriksson

Sänker avgift för ex-kommunalrådets företag med 75 procent

Björkbacken Turism AB, som ägs och drivs av förra kommunalrådet Micael Glennfalk (M), beläggs med en avgift av miljö- och byggnadsnämnden. Skälet är att företaget påbörjat en utbyggnad för tidigt. Nämnden beslutar att sänka avgiften med 75 procent.

Annons:

I höstas var relationen mellan Micael Glennfalk och miljö- och byggnadsnämnden vida omskriven. Glennfalk tyckte att hanteringen av bygglovsärendena gick för långsamt och krävde att hans ärende för installation av solceller skulle ”hanteras snabbt”.

Diskussionen mynnade ut i en motion där Glennfalk, i sin roll som moderat fullmäktigepolitiker, krävde att miljö- och byggsamarbetet mellan Hultsfred och Vimmerby utreddes externt.

 Sänker beloppet med 75 procent

Nu får Glennfalks företag, Björkbacken Turism AB, en byggsanktionsavgift från samma nämnd. Skälet är att företaget började bygga en bygglovspliktig inglasad altan innan man erhållit startbesked. Avgiften blir 24 469 kronor.

Byggsanktionsavgifter regleras av plan- och bygglagen och ska dömas ut om en bygglovspliktig åtgärd genomförs innan bygglov och startbesked utfärdats. Avgiften ligger på 0,25 prisbasbelopp (44 500 kronor) samt 0,0125 prisbasbelopp per kvadratmeter. 

Enligt regelverket skulle Björkbacken Turism betala 98 560 kronor, men socialdemokraten Konny Bogren föreslog att avgiften skulle sänkas med 75 procent. Socialdemokraten ansåg att det lagstiftade beloppet inte stod i proportion till förseelsen. 

Det biföll en enig nämnd och avgiften landar därmed på knappt 25 000 kronor.

 Ansökan var inte komplett

Företagets ansökan inkom den 15 december 2016, men var inte komplett när byggnationen påbörjades. Den 22 december skickade förvaltningen in en begäran om komplettering, men den dröjde till den 18 april enligt nämndens beslut. 

Sju dagar innan dess hade förvaltningen kunnat konstatera att byggnationen i stort sett var färdigställd. Detta utan varken startbesked eller bygglov.

Den 12 april stoppades byggnationen. Lagen medger möjlighet till självrättelse, men i det här fallet bedömdes det vara för kostsamt och någon självrättelse genomfördes inte.

Förvaltningen föreslog full avgift

Enligt lagen kan det finnas skäl att sätta ned en byggsanktionsavgift till som mest 25 procent. Det gäller om fastighetsägaren fått bygglov för åtgärden eller har anmält åtgärden. Ingetdera har gjorts i det här fallet, och förvaltningen drog slutsatsen att det saknades skäl att sätta ned avgiften till hälften.

Nämnden gick alltså ned till 25 procent av den lagstiftade avgiften. 

Fotnot: Dagens Vimmerby har sökt Micael Glennfalk. En redogörelse för företagets syn på ärendet kan du läsa här

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt