Annons:

Glennfalk krävde att nämnden skulle avstå avgiften

Micael Glennfalks företag Björkbacken Turism AB beläggs med en avgift på knappt 25 000 kronor. Foto: Jakob Karlsson

Glennfalk krävde att nämnden skulle avstå avgiften

I ett yttrande till miljö- och byggnadsnämnden krävde Björkbackens vd Micael Glennfalk att nämnden helt skulle avstå byggsanktionsavgift för hans företag. Huvudargumentet var att det saknades uppsåt att bryta mot plan- och bygglagen.

Annons:

Miljö- och byggnadsnämnden har utfärdat en byggsanktionsavgift till Björkbacken Turism AB på knappt 25 000 kronor. Beloppet är en fjärdedel av det belopp som lagen stipulerar och som förvaltningen föreslog.

Skälet till avgiften är att Björkbacken Turism färdigställt en utbyggnad utan att ha fått startbesked. Mer om beslutet kan du läsa om här.

DV har sökt Glennfalk utan resultat, men i ett yttrande i ärendet har Glennfalk krävt att nämnden avstår från avgiften, alternativt att beloppet kraftigt reduceras. Glennfalk anger sex skäl i sitt yttrande:

  • Det fanns inget uppsåt.
  • Det finns ingen oaktsamhet.
  • Överträdelsen är av mindre art.
  • Byggnationen är av mindre art.
  • Ingen tredje part är drabbad
  • Nivån på avgiften är orimligt hög med hänsyn till byggkostnaden på 500 000 kronor.

 Menar att komplettering gjordes

Skälet till avgiften är att företagets byggherre, enligt nämnden, missat kommunens begäran om komplettering av den bygglovsansökan som lämnades in den 15 december 2016. Det som begärdes ytterligare var korrigerade brandskyddsritningar, svar på om fönstren skulle vara brandklassade och en teknisk beskrivning av vinterträdgården.

Glennfalk menar att svaren skickades in till förvaltningen den 4 januari 2017, men något startbesked eller bygglov gavs aldrig.

Enligt lagen har kommunen tio veckor på sig att hantera en bygglovsansökan från den dag ärendet är komplett. 16 veckor efter att bygglovsansökan lämnades in, i slutet av mars, påbörjades bygget. Den 11 april gjorde myndigheten en inspektion och konstaterade att bygget i stort sett var färdigt.

"Hur lång tid anses rimligt?"

I sitt yttrande frågar Glennfalk om de kompletteringar som krävdes in var relevanta för att inte bevilja bygglov och hur länge han skulle ha väntat på ett startbesked:

”Material och montering beställs till 12 veckor efter komplettering och 16 veckor efter bygglovsansökan, för att hinna klart före turistsäsongen i ett ärende som har delegation, alltså beslut fattad av enskild tjänsteman – hur lång tid anses rimligt?”

Nämnden gick inte helt på företagets linje, men satte ned avgiften till 75 procent. En intervju med ordförande Lars-Inge Green kan du läsa senare i kväll. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt