Annons:

Valllöfte i Västervik och gängkriminalitet i fokus när ministern gästade länet

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson samt kommunstyrelsens ordförande i Västervik, Dan Nilsson, diskuterade trygghet och säkerhet under fredagens besök. Foto: Micael Rundberg

Valllöfte i Västervik och gängkriminalitet i fokus när ministern gästade länet

På fredagen var justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på besök i Västervik. I samband med detta passade Socialdemokraterna i kommunen på att presentera två vallöften; att öppna två nya fritidsgårdar i staden samt att stärka fältverksamheten i kommunen.

Annons:

Om Socialdemokraterna i Västervik vinner valet i kommunen lovar man att öppna två nya fritidsgårdar under nästa mandatperiod. Man ska också stärka fältverksamheten i kommunen.

Det presenterade man på fredagen i samband med ett besök av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Ministern hade ett späckat schema i Kalmar län under fredagseftermiddagen där möte med kommunrepresentanter, träff med pressen och samtal med anställda och fackrepresentanter på Kriminalvårdsanstalten hanns med på mindre än ett par timmar innan färden drog vidare till Oskarshamn där han besökte polisstationen samt en fritidsgård i området Kristineberg.

Lades ner för drygt tio år sedan

Fritidsgårdarna som Marcus Fridlund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, samt Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, vill öppna under kommande mandatperiod är samma som lades ner för drygt tio år sedan – Fågelbäret och Skogshaga, i varsin ände av staden.

– Trycket är stort, verksamheten är riktigt bra och vi känner att det är en viktig investering som vi behöver göra nu. I samband med detta vill vi också gå in och stärka upp fältarnas arbete med mer resurser och trycka hårdare på närvaron på kvällar och där ungdomar tillbringar sin fritid, så att vi har en högre offentlig närvaro, säger Dan Nilsson.

Behov inifrån verksamheten

– Vi startade en mobil fritidsgård efter att fritidsgårdarna lades ner i Västervik för mer än tio år sedan. Det har varit ett positivt gensvar både från ungdomarna och föräldrarna. Problemet vi ser är just att den är mobil och att det då brister i kontinuiteten för många som söker en plats att umgås med sina kompisar på, säger Marcus Fridlund.

Trycket på fritidsgården på Mejeriet, där fredagens möte mellan ministern och kommunrepresentanterna hölls, är stort. Under hösten besöker i snitt mellan 80 och 100 ungdomar den dagligen.

– Det här kommer inifrån verksamheten, från kommunen och polisen. Det handlar om att fylla det vakuum rent åldersmässigt som finns, plus att det är ett högt tryck på de verksamheter vi haft, menar Marcus Fridlund.

Den mobila fritidsgårdens verksamhet som finns i dag kommer inte påverkas av nyetableringen av de på Fågelbäret och Skogshaga.

Ministern: "Avgörande satsningar"

Morgan Johansson var glad över de besked han fick från sina lokala partikamrater, om att gå från en till tre fritidsgårdar i staden samt att öka resurserna till fältarna.

– Att öka tryggheten och bekämpa brott hänger på två saker. Det ena är att man lyckas ta personerna som begår de många brotten, och då har vi hela brottsbekämpningsdelen. Det är också viktigare än någonsin att bryta nyrekryteringen till de kriminella gängen. Och då är vi direkt inne på förebyggande åtgärder som skola, socialtjänst, fritidsverksamhet, jobbmöjligheter.

– Därför är alla sådana här satsningar som görs i Västervik helt avgörande för att på sikt bryta det här. Man gör det inte i en handvändning, utan det är ett långsiktigt arbete, men jag är övertygad om att om man ska klara det så är det sådana här satsningar som är avgörande. Det är ett mycket bra beslut och väl investerade resurser, menade Morgan Johansson.

"Måste satsa på ungdomarna"

En del av Morgan Johanssons samtal med politikerna och tjänstemännen från kommunen, samt räddningstjänstens representanter, gick av naturliga skäl åt till att diskutera den gängkriminalitet som sprider sig i landet, liksom de många skjutningar som har följt i dess spår.

– Det är svårt att svara generellt på om skjutningarna är på väg att sprida sig även till mindre städer. Ofta är det väldigt individuellt och om exempelvis brottsbenägna personer flyttar till eller från mindre städer. Däremot vet vi att narkotikan är grunden till många av konflikterna, och tillgång till narkotika finns över hela landet.

– Skjutningarna har ökat i framför allt mellanstora städer. Tidigare har det varit koncentrerat till de tre storstadsområdena, men nu har vi även sett det i städer som Eskilstuna, Helsingborg och Kalmar. Sätten att möta problemen är inte annorlunda i mindre städer – vi måste helt enkelt satsa på ungdomarna, menar Morgan Johansson




Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt