Annons:

SYSTEMATISKT VALFUSK UPPTÄCKT I VIMMERBY

Valnämndens ordförande i Vimmerby kommun, Leif Larsson, bekräftar misstänkt försök till valfusk i Vimmerby. Arkivbild. Foto: Simon Henriksson

SYSTEMATISKT VALFUSK UPPTÄCKT I VIMMERBY

Misstänkt systematiskt valfusk har avslöjats i Vimmerby. Ett icke oansenligt antal förkryssade valsedlar har hittats i fler än en vallokal i kommunen.
– Vi ser allvarligt på detta. Jag har aldrig hört talas om det tidigare i Vimmerby, säger valnämndens ordförande Leif Larsson.

Annons:

Det var på valdagen som en privatperson som var i plenisalen i Vimmerby för att rösta upptäckte ett stort antal förkryssade valsedlar från Landsbygdspartiet Oberoende i de högar av valsedlar för röstberättigade att plocka från. Sannolikt i syfte att ett redan förkryssat namn ska dra fördel av att just den valsedeln hamnar i valkuvertet.

Enligt uppgift ska det ha varit ett och samma namn som var förkryssat på samtliga valsedlar. De förkryssade valsedlarna ska omgående ha anmälts till valarbetarna i lokalen när det hittades.

Ordföranden bekräftar valfusket

Leif Larsson, ordförande i valnämnden i Vimmerby kommun, bekräftar valfusket.

– Det ska ha inträffat i plenisalen samt i ytterligare någon vallokal i kommunen. När det upptäcktes togs dessa valsedlar bort omgående. Jag vill dock inte kommentera vilket parti det handlar om, men det ska röra sig om ett och samma parti vid samtliga tillfällen, säger han.

Enligt uppgift till vår tidning, som också bekräftas av Leif Larsson, ska valfusket ha upptäckts i dag men även under lördagen i en annan vallokal i Vimmerby kommun.

Vad händer nu?

– Vad som har hänt noteras i protokollet i respektive vallokal samt vilken åtgärd som har vidtagits.

Hur ser du på detta?

– Allvarligt så klart. Det är förbjudet att systematiskt sprida eller lämna ut förkryssade valsedlar – det får inte finnas. Jag har aldrig hört talas om detta i Vimmerby tidigare.

Hur många valsedlar handlar det om?

– Det vet vi inte än.

Kan det komma att påverka valresultatet?

– Jag tror faktiskt inte det, utan det här får man nog lägga på altaret av okunnighet.

Valgeneralen: "Väldigt obehagligt"

På söndagskvällen var vi i kontakt med Pierre Ländell, nationell valgeneral för Landsbygdspartiet Oberoende.

– Jag vet faktiskt inget om detta ännu, men det låter verkligen väldigt obehagligt. Vi är ett demokratiskt parti och en demokratisk organisation, och sådant här får inte förekomma.

– Just nu har jag svårt att kommentera det mer än så. Ingen har ännu kontaktat mig om detta. Sedan vet vi ju inte ännu vad som har hänt – om det har inträffat i vallokalen eller utanför. Men självklart kommer vi att följa upp detta, det är inte acceptabelt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt