Annons:

Kronståhl (S) kritisk till budgeten:

Tomas Kronståhl (S) menar att ett riktigt stålbad väntar länets kommuner. Foto: Pressbild

Kronståhl (S) kritisk till budgeten: "Riktigt stålbad väntar länets kommuner"

Ett riktigt stålbad väntar länets kommuner. Det menar riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) efter att ha tittat på regeringens budget för nästa år.

Annons:

Under tisdagen presenterade de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna sin budget inför 2023. Den har beskrivits som defensiv, men innehåller reformer på totalt över 40 miljarder kronor. 

– Jag har ärligt talat inte brutit ned den för länet ännu, men man kan konstatera att det är en rejäl smäll mot klimatet. Det är det största. Dels tar man bort reduktionsplikten, vilket innebär att vi kommer öka koldioxidutsläppen med tio procent. Dessutom tar man bort klimatbonusen så abrupt. Det kommer slå hårt mot personer som tänkt köpa en elbil och även bilhandlarna tycker att det är väldigt hastigt påkommet, säger Tomas Kronståhl (S), riksdagsledamot för länets räkning.

Sex miljarder extra till kommuner och regioner presenteras som en satsning i budgeten. Där hade kommunerna och regionerna hoppats på betydligt mer pengar.

– Då ska vi veta att det krävs närmare 30 miljarder för att ligga kvar på dagens nivå. Förvisso är det en hel del kommuner som gjort stora överskott, men inflationen och kostnadsökningarna äter upp det här snabbt och det är ett stålbad som väntar kommuner och regioner. Det finns heller inte lika många riktade satsningar, exempelvis mot vuxenutbildningen. Det är viktigt i en kommande lågkonjunktur och det är ett rktigt stålbad som väntar. Det är också ett stort svek mot alla som röstade på Sverigedemokraterna och hoppades på tio kronor billigare bensin och diesel.

Svikna vallöften

Socialdemokraten menar att det är en budget full av svikna vallöften och en slakt av klimatet.

– Jag vill inte påstå att det är en bra budget för länet. Vi är ett jordbrukslän och vi har haft skatterabatten på bensin och diesel. Nu är det svindyrt igen. Jag hoppas att man kommer ge bönder och de som lever av skogen fortsatta bidrag, för annars kommer vi se mängder av konkurser.

Att M-löftet om skattesänkningar spricker är Kronståhl nöjd över.

– Det är inga skattesänkningar och det är bra. Men totalt sett hade vi haft en helt annan omfördelning gällande reformutrymmet. En sådan sak som elavdraget är så tokigt. Det kommer slå fel. Det ska rikta sig till företag med höga kostnader och inte till företag med långa avtal som betalat 30 öre kilowatten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt